Linkovi

Ukrajinci pružaju otpor žestokim ruskim napadima na grad Soledar


Ukrajinska artiljerija dejstvuje u blizini grada Soledara. (Foto: Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS)
Ukrajinska artiljerija dejstvuje u blizini grada Soledara. (Foto: Ukrainian Armed Forces/Handout via REUTERS)

Ruske trupe pokrenule su novi napad na grad Soledar u istočnoj Ukraijini koji predvodi ruska privatna plaćenička grupa Wagner, objavile su ukrajinske vlasti.

Zvanični Kijev navodi da se ukrajinske trupe, koje odbijaju napade na obližnja nalazišta soli, nalaze u teškoj situaciji.

Predsjednik Volodimir Zelenski poručio je da je izdržljivost ukrajinskih trupa na terenu veoma važna.

„Zahvaljujući otpornosti naših vojnika u Soledaru, Ukrajina je dobila na vremenu i snazi”, rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju.

U ukrajinskim vojnim izvještajima navodi se da njene trupe odbijaju žestoke napade ruskih snaga preraspoređenih na grad Soledar - poštu nisu uspjele da zauzmu obližnji grad Bahmut.

Zelenski nije precizirao šta je mislio pod dobijanjem na vremenu i snazi - ali su ukrajinski zvaničnici i oficiri upozorili da Rusija planira novu veliku ofanzivu u narednim mjesecima.

Soledar, grad koji se nalazi u industrijskom regionu Donbasa, nalazi se nekoliko kilometara od Bahmuta, mjesta gdje ukrajinske i ruske snage trpe velike gubitke u intenzivnim sukobima, izveštava agencija Reuters.

Ukrajinske snage odbile su raniji pokušaj zauzimanja grada, ali se veliki broj Wagnerovaca brzo vratio, razmještajući novu taktiku i više snaga zaštićenih jakom artiljeriskom vatrom, objavila je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar posredstvom mreže Telegram.

Telegram nalog Hane Maliar, ukrajinske zamjenice ministra odbrane. (Foto: Telegram/@hannamaliar)
Telegram nalog Hane Maliar, ukrajinske zamjenice ministra odbrane. (Foto: Telegram/@hannamaliar)

„Neprijatelj doslovce ide preko sopstvenih poginulih vojnika, koristeći artiljeriju, raketne sisteme i minobacače”, ukazala je ona.

Rusko Ministarstvo odbrane nije pominjalo borbe kod Soledara i Bahmuta tokom redovnog obraćanja u ponedjeljak.

Privatna plaćenička vojna grupacija Wagner, čiji je osnivač Jevgenij Prigožin bliski saradnik ruskog predsjednika Vladimira Putina, preuzla je značajnu ulogu u ruskim ratnim naporima u Ukrajini, izvještava agencija Reuters.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG