Linkovi

Ukrajinci potisnuli ruske snage iz oblasti Harkova sve do granice sa Rusijom


Fotografija ukrajinskih vojnika koji, prema tvrdnjama ukrajinskog ministarstva odbrane, stoje na granici Ukrajine i Rusije, u oblasti Harkova, Ukrajina 15. maja 2022.
Fotografija ukrajinskih vojnika koji, prema tvrdnjama ukrajinskog ministarstva odbrane, stoje na granici Ukrajine i Rusije, u oblasti Harkova, Ukrajina 15. maja 2022.

Ukrajina je saopštila u ponedjeljak da su njene snage potisnule ruske trupe iz oblasti Harkova u kontraofanzivi koja je omogućila Ukrajincima da dođu do ruske granice.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je snimak na kojem se vidi kako su njihove trupe na granici, a jedan vojnik je rekao ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom: "Ovdje smo".

Nije bilo moguće nezavisno potvrditi razvoj situacije.

Nakon što su odbile rusko napredovanje na Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, ukrajinske snage su povratile teritoriju u regionu i pokušale da potisnu Rusiju iz njenog startnog područja u Izjumu, dok se fokusira na istočni region Donbasa.

"Kremlj je sanjao da zauzme Kijev, Harkov i Odesu, zatim barem regione Donjecka i Luganska", napisao je u ponedjeljak savetnik Zelenskog Mihail Podoljak na Twitteru.

"Sada su ruske trupe koncentrisane u regionu Luganska zbog nedostatka snaga. Nastavljamo sa liječenjem imperijalne megalomanije i činimo da se Moskva suoči sa realnošću."

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG