Linkovi

Ukrajinci bez vode i struje poslije ruskih raketnih napada


Dim iznad Kijeva posle ruskih napada (Foto: REUTERS/Vladyslav Sodel)
Dim iznad Kijeva posle ruskih napada (Foto: REUTERS/Vladyslav Sodel)

Ruske snage u ponedjeljak su napale hidroelektrane i drugu energetsku infrastrukturu u Ukrajini, a mnogi građani su bez električne energije ili vode.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je da je u ruskim raketnim napadima pogođeno 10 ukrajinskih oblasti i da je uništeno 18 energetskih postrojenja. Napadnuta je i velika hidroelektrana u Kremenčuku, ali nije poznato koliko je oštećena.

U nekim dijelovima Kijeva su dugi redovi za vodu, nakon što je gradonačelnik Vitalij Kličko rekao da je 80 odsto stanovnika bez vode, dok su lokalne vlasti saopštile da je 350.000 domaćinstava bez struje.

Kličko je nekoliko sati kasnije rekao da je 270.000 domova bez struje, a da 40 odsto stanovnika još nema vodu. Najavljene su i restrikcije širom zemlje da bi se štedjela struja i popravila oštećena infrastruktura.

Lokalni mediji prenose da su pogođene i termoelektrane u oblasti Kijeva, Odese i Zaporožja, i u centralnoj Čerkaskoj oblasti.

Šmihal je rekao da su stotine naselja bez struje, ali da je situacija mogla biti i mnogo gora da ukrajinska PVO nije oborila 44 od više od 50 raketa koje su ispaljene u ponedjeljak.

„Rusi su odlučili da za Noć veštica prirede još jedan raketni teror”, tvitovalo je ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Nije poznato ima li žrtava u ruskom raketiranju. Guverner Kijevske oblasti je rekao da je jedna osoba poginula u masovnom granatiranju te oblasti.

U Harkovu je, kaže guverner, pogođena kritično infrastrukturno postrojenje.

Moskva je prethodno optužila Kijev za napad na crnomorsku flotu sa 16 dronova. Početkom oktobra, Rusija je počela sa raketnim napadima na ukrajinske gradove, pošto je optužila Kijev za eksploziju na Krimskom mostu.

Ukrajina nikada nije potvrdila, niti demantovala da je odgovorna za napad.

Izvoz žitarica nastavljen

Rusija je poslije napada na crnomorsku flotu najavila da će se povući iz dogovora o izvozu žitarica, koji je postignut uz pomoć UN i Turske.

Uprkos odluci Moskve, izvoz je nastavljen i 12 brodova sa oko 354 hiljade tona žitarica napustilo je ukrajinske luke.

Time je izbjegnut scenario kojeg su se mnogi plašili - da će Moskva ponovo da blokira prolaz ukrajinskih brodova i da izvoz žitarica neće biti moguć preko Crnog mora.

„Civilni brodovi nikada neće biti vojna meta ili taoci. Hrana mora da se doprema”, tvitovao je zvaničnik UN koji koordinira programom, Amir Abdula.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je ranije Rusiju da „ucjenjuje svijet glađu jer je najavila povlačenje iz dogovora o izvozu žitarica”, koji je postignut uz posredovanje UN i Turske.

Dogovor o izvozu žitarica podrazumeva da Rusija i Ukrajina zajedno koordinišu inspekcijski nadzor i tranzit brodova kroz Crno more, zajedno sa UN i Turskom.

Predsjednik SAD Joe Biden ocijenio je poteze Rusije kao "sramne", dok je državni sekretar Antony Blinken optužio Rusiju da hranu koristi kao oružje.

Ruski ambasador u SAD je odgovorio da je američki odgovor sraman i da su optužbe na račun Moskve lažne.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG