Linkovi

Prvi brod sa žitom krenuo iz ukrajinske luke Odesa


Russia Ukraine War
Russia Ukraine War

Prvi brod iz Ukrajine s pošiljkom žitarica, od početka ruske invazije, isplovio je u ponedjeljak prema sporazumu o zajamčenom sigurnom prolazu, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

Brod Razoni koji plovi pod zastavom Sijera Leonea krenuo je iz luke Odesa sa 26000 tona žita. Brod putuje za Libanon sa svojim teretom kukuruza, priopćilo je ranije tursko ministarstvo odbrane.

Ruska invazija na Ukrajinu 24. februara izazvala je svjetsku prehrambenu i energetsku krizu koja potresa globalnu ekonomiju. Ujedinjeni narodi upozorili su na globalnu krizu gladi ove godine.

Rusija i Ukrajina čine gotovo trećinu svjetskog izvoza pšenice. Ali zapadne sankcije Rusiji i borbe duž istočne obale Ukrajine spriječile su brodove sa žitom da sigurno napuste luke.

Odlazak Razonija moguć je nakon što su Moskva, Kijev, Ankara i Ujedinjeni narodi potpisali ugovor o izvozu žitarica i gnojiva u julu. Dogovor ima za cilj omogućiti siguran prolaz za pošiljke žitarica u i iz Čornomorska, Odese i luke Pivdennyi.

"Dogovoreno je da teretni brod pod zastavom Sierra Leonea pod nazivom Razoni, koji je natovaren kukuruzom, isplovi iz luke Odesa u 08:30 ujutro (05:30 GMT) 1. avgusta kako bi krenuo u Libanon", priopćilo je tursko ministarstvo odbrane.

"Raspoređivanje drugih brodova planirano je u okviru utvrđenog koridora i metoda" u sklopu sporazuma iz jula, navodi se.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je u crnomorskim lukama Ukrajine usidreno 17 brodova s gotovo 600.000 tona tereta.

Rusija je odbacila odgovornost za prehrambenu krizu, okrivljujući zapadne sankcije za usporavanje izvoza i Ukrajinu za miniranje prilaza njezinim lukama.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG