Linkovi

'Igranje vatrom': UN upozorava dok šalje tim da ispita štetu u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani


FILE - Reactors of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, Europe's largest, are seen from the town of Nikopol, in Ukraine's Dnipropetrovsk region, Nov. 7, 2022, amid Russia's ongoing invasion of its neighbor.
FILE - Reactors of the Zaporizhzhia Nuclear Power Plant, Europe's largest, are seen from the town of Nikopol, in Ukraine's Dnipropetrovsk region, Nov. 7, 2022, amid Russia's ongoing invasion of its neighbor.

Šef UN-ove agencije za nuklearni nadzor upozorio je da se onaj ko je bombardovao ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporizhzhia "igrao vatrom" dok se njegov tim pripremao pregledati je u ponedjeljak zbog oštećenja od napada tokom vikenda.

Napadi na najveću europsku nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine dogodili su se dok su bjesnile bitke na istoku, gdje su ruske snage gađale ukrajinske položaje duž crte fronta, rekao je predsjednik Volodymyr Zelenskiy.

Granatiranje nuklearne elektrane Zaporizhzhia uslijedilo je nakon neuspjeha ruskih snaga u regiji Herson na jugu i ruskog odgovora koji je uključivao niz raketnih napada diljem zemlje, od kojih su mnogi na elektroenergetska postrojenja.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) priopćila je da je više od desetak eksplozija potreslo nuklearno postrojenje kasno u subotu i nedjelju. Šef IAEA-e Rafael Grossi rekao je da su napadi bili krajnje uznemirujući i potpuno neprihvatljivi.

"Ko god da stoji iza ovoga, mora odmah prestati. Kao što sam već mnogo puta rekao, igrate se vatrom!" Grossi je rekao u izjavi.

Rusija i Ukrajina međusobno su se optuživale za granatiranje objekta, kao što su činile u više navrata posljednjih mjeseci nakon napada na njega ili u njegovoj blizini.

Pozivajući se na informacije koje je dostavila uprava postrojenja, tim IAEA-e na terenu rekao je da je bilo štete na nekim zgradama, sistemima i opremi, ali nijedna od njih nije kritična za nuklearnu sigurnost i sigurnost.

Tim planira provesti procjenu u ponedjeljak, rekao je Grossi, ali ruski operater nuklearne energije Rosenergoatom rekao je da će biti ograničenja u pogledu onoga što tim može pregledavati.

Ako žele pregledati postrojenje koje nema nikakve veze s nuklearnom sigurnošću, pristup će im biti odbijen", rekao je Renat Karchaa, savjetnik izvršnog direktora Rosenergoatoma, novinskoj agenciji Tass.

Ponovljeno granatiranje elektrane izazvalo je zabrinutost zbog teške nesreće samo 500 km od mjesta najveće nuklearne nesreće na svijetu, černobilske katastrofe 1986. godine.

Elektrana Zaporizhzhia davala je oko petinu električne energije u Ukrajini prije ruske invazije i bila je prisiljena raditi na pomoćnim generatorima nekoliko puta. Ima šest vodeno hlađenih reaktora koji sadrže uran 235.

Reaktori su isključeni, ali postoji rizik da bi se nuklearno gorivo moglo pregrijati ako se prekine napajanje rashladnih sistema. Granatiranje je više puta prekidalo dalekovode.

Rusko ministarstvo odbrane priopćilo je da je Ukrajina ispalila granate na dalekovode koji opskrbljuju elektranu, ali je ukrajinska firma za nuklearnu energiju Energoatom optužila rusku vojsku za granatiranje lokacije, rekavši da su Rusi gađali infrastrukturu potrebnu za ponovno pokretanje dijelova elektrane u pokušaju da dodatno ograniče opskrbu Ukrajine strujom.

Residents queue to fill containers with drinking water in recently liberated Kherson, southern Ukraine, Nov. 20, 2022.
Residents queue to fill containers with drinking water in recently liberated Kherson, southern Ukraine, Nov. 20, 2022.

'NAJŽEŠĆE BORBE'

U istočnoj Ukrajini, ruske snage su artiljerijskom vatrom tukle ukrajinske prve crte fronte, s najžešćim napadima u regiji Donjecka, rekao je Zelenskiy u video obraćanju.

Rusija je ovog mjeseca povukla svoje snage iz južnog grada Hersona i premjestila neke od njih da ojačaju položaje u istočnim regijama Donjecka i Luganska, industrijskom području poznatom kao Donbas.

"Najžešće bitke, kao i prije, vode se u regiji Donjecka. Iako je danas bilo manje napada zbog pogoršanja vremena, količina ruskog granatiranja nažalost ostaje iznimno velika", rekao je Zelenskiy.

"U regiji Luhansk polako napredujemo. Do sada je bilo gotovo 400 topničkih napada na istoku od početka dana", rekao je.

Ukrajinska vojska je rano u ponedjeljak potvrdila teške borbe u posljednja 24 sata, rekavši da su njene snage odbile ruske napade u regiji Donjecka, dok su ruske snage granatirale regiju Luhansk na istoku i Harkov na sjeveroistoku.

Na jugu, Zelenskiy je rekao da trupe "dosljedno i vrlo proračunato uništavaju potencijal okupatora", ali nije iznio detalje.

Grad Herson ostaje bez struje, tekuće vode i grijanja.

Ukrajina je u subotu saopćila da je oko 60 ruskih vojnika ubijeno u dalekometnom topničkom napadu na jugu, što je drugi put u četiri dana za koji Ukrajina tvrdi da je nanijela velike gubitke u jednom potezu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je do 50 ukrajinskih vojnika poginulo prethodnog dana duž južne crte fronte u Donjecku i 50 drugdje.

Reuters nije mogao odmah provjeriti nijedan izvještaj s bojnog polja.

Rusija svoju invaziju na Ukrajinu naziva "specijalnom operacijom" demilitarizacije i "denacifikacije" svog susjeda, iako Kijev i njegovi saveznici kažu da je invazija neizazvani rat agresije.

Oleh Zhdanov, vojni analitičar iz Kijeva, rekao je da se, prema njegovim informacijama, ruske ofanzive odvijaju između ostalog na bojišnici Bakhmut i Avdivka u regiji Donjecka.

"Neprijatelj pokušava probiti našu odbranu, ali bezuspješno", rekao je Ždanov u videu na društvenim mrežama. "Mi uzvraćamo - oni trpe ogromne gubitke."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG