Linkovi

Ukrajina uključena u zajedničku kandidaturu za Mundijal 2030.


Navijači Ukrajine  tokom fudbalske utakmice UEFA Lige nacija između Ukrajine i Jermenije, u Lođu, Poljska, 11. juna 2022.
Navijači Ukrajine  tokom fudbalske utakmice UEFA Lige nacija između Ukrajine i Jermenije, u Lođu, Poljska, 11. juna 2022.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je odluku o uključivanju te zemlje u zajedničku kandidaturu sa Španijom i Portugalom za organizaciju Mundijala u fudbalu 2030. godine.

"Ova kandidatura je više od simbola vjere u našu zajedničku pobjedu. Ukrajina će izdržati, pobijediti i biti obnovljena zahvaljujući solidarnosti svojih partnera", napisao je Zelenski na svom Twitter nalogu.

Fudbalski savezi Španije i Portugala saopštili su ranije 5. oktobra da su uključili Ukrajinu u zajedničku kandidaturu za Svjetsko prvenstvo 2030.

Takva odluka dobila je podršku i predsjednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksandra Čeferina.

Prvobitna ponuda Španije i Portugala objavljena je prije dvije godine s ciljem da se Svjetsko prvenstvo vrati u Evropu 12 godina nakon što je Rusija bila domaćin.

Evropska ponuda se suočava sa konkurencijom zajedničke ponude četiri južnoameričke zemlje - Argentine, Čilea, Paragvaja i Urugvaja. Njihova kandidatura ima za cilj obilježavanje stogodišnjice Urugvaja kao domaćina inauguralnog Svjetskog prvenstva 1930. godine.

Članovi FIFA-e, svjetskog upravljačkog tijela u fudbalu, birat će domaćina Svjetskog prvenstva 2030. na glasanju koje će se održati 2024. godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG