Linkovi

Ukrajina tvrdi da je potisnula Ruse iz dijelova Bahmuta


Ukrajinski vojnik u Bahmutu
Ukrajinski vojnik u Bahmutu

Ukrajinske jedinice potisnule su ruske snage sa nekih pozicija u Bahmutu, izjavio je ukrajinski general.

„Situacija u Bahmutu je prilično teška”, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, ukrajinski komandant kopnenih snaga. „Istovremeno, u pojedinim dijelovima grada, neprijatelj je napustio neke položaje poslije našeg kontranapada”, rekao je on.

Bitka za Bahmut na istoku Ukrajine traje 10 mjeseci i dobila je simboličan značaj za obje strane. Grad je postao uporište rata u kojem je došlo do malog pomjeranja linija fronta od kraja 2022. godine, pa su obje strane nastavile da traže način za proboj.

Rusija je pojačala vazdušne napade na Ukrajinu u protekloj nedjelji, u kojima su poginule i povređene desetine ljudi.

Bijela kuća je u ponedeljak saopštila da je Rusija oko 100.000 ruskih vojnika poginulo ili je ranjeno u proteklih 5 mjeseci u Ukrajini. Polovina od poginulih 20.000 je iz plaćeničke Wagner grupe.

Jevgenij Prigožin, šef Wagnera, rekao je da je njegovim borcima potrebno oko 300 tona artiljerijskih granata dnevno za napad na Bahmut, ali da dobijaju samo trećinu te količine.

„Trista tona dnevno je 10 teretnih kontejnera – uopšte nije mnogo”, rekao je Prigožin, koji se često sukobljavao sa establišmentom Rusije oko vođenja rata u Ukrajini.

U objavi na Telegramu u ponedjeljak uveče, Prigožin je naveo da su njegove trupe napredovale 120 metara u Bahmutu, uz gubitak od 86 boraca.

Ruske snage su postepeno napredovale u Bahmutu, ali je Ukrajina u nedjelju saopštila da je i dalje moguće snabdijevati vojnike hranom, municijom i lijekovima.

Očekuje se da će Kijev uskoro pokrenuti kontraofanzivu kako bi ponovo zauzeo dijelove teritorije na istoku i jugu koje sada drži Rusiija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG