Linkovi

Ukrajina: Skoro 9.000 vojnika ubijeno u ratu sa Rusijom


Voinici drže zastavu Ukrajine iznad kovčega vojnika kojeg su ubile ruske trupe u borbi, tokom sahrane u crkvi Svetog Mihajla u Kijevu, 18. juna 2022.
Voinici drže zastavu Ukrajine iznad kovčega vojnika kojeg su ubile ruske trupe u borbi, tokom sahrane u crkvi Svetog Mihajla u Kijevu, 18. juna 2022.

Glavnokomandujući oružanih snaga Ukrajine general Valerij Zalužnji izjavio je da je skoro 9.000 vojnika poginulo otkako je Rusija napala Ukrajinu prije skoro šest mjeseci.

Zalužnji je to rekao na jednom skupu veterana, dajući prvi zvanični broj vojnih gubitaka Ukrajine od aprila.

Ujedinjene nacije su saopštile da su potvrdile smrt više od 5.500 civila tokom ruske invazije na Ukrajinu, koja je počela 24. februara.

Agencija UN za djecu (UNICEF) saopštila je u ponedjeljak da je potvrdila da je najmanje 972 ukrajinske djece ubijeno ili povrijeđeno u nasilju, ali je dodala da će pravi broj vjerovatno biti mnogo veći.

Većina ubistava djece dogodila se usljed upotrebe eksplozivnog oružja, navodi se u saopštenju.

U srijedu se navršava šest meseci od početka rata. To je ujedno i Dan nezavisnosti Ukrajine, kojim se obilježava 31 godina otkako je zemlja stekla nezavisnost od sovjetske vlasti.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je na potencijalne ruske akcije protiv Ukrajine dok se zemlja priprema za obilježavanje Dana nezavisnosti.

Glavni grad Ukrajine Kijev otkazao je javnu proslavu Dana nezavisnosti. Novinska agencija Reuters saopštila je da vladin dokument pokazuje da su vlasti u Kijevu zabranile javne događaje u vezi sa godišnjicom od ponedjeljka do četvrtka.

U izvještaju su korištene neke informacje agencija Reuters, AP i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG