Linkovi

Bijela kuća: Ruski napad na Odesu dovodi u sumnju dogovor o izvozu žitarica


Ukrajinski vatrogasci gase požar u luci u Odesu, na fotografiji koju je objavilo Gradsko veće Odese na Telegramu.
Ukrajinski vatrogasci gase požar u luci u Odesu, na fotografiji koju je objavilo Gradsko veće Odese na Telegramu.

Ruski napad na ukrajinsku luku Odesa dovodi u sumnju postignuti dogovor o izvozu žitarica iz crnomorskih luka, saopštila je Bijela kuća.

"Sjedinjene Države će sa međunarodnom zajednicom nastaviti da razmatraju opcije za povećanje ukrajinskog izvoza preko kopnenih ruta", navedeno je u saopštenju Bijele kuće.

Rusija je u nedjelju priznala da je izvela raketni napad na ukrajinsku crnomorsku luku Odesu nakon što se krajem prošle nedjelje složila da bi ukrajinsko žito ponovo moglo da se izvozi iz grada.

"Projektili 'Kalibr' su visoko preciznim udarom uništili vojnu infrastrukturu u luci Odesa", objavila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom Telegram nalogu.

Rusija je ranije negirala bilo kakvu umiješanost u subotnji udar koji je uslijedio dan nakon što su Rusija i Ukrajina potpisale sporazume koji Ukrajini dozvoljavaju da isporučuje milione tona žitarica iz svoje crnomorske luke.

Nije odmah bilo jasno zašto je Rusija poništila svoju tvrdnju i priznala raketni udar.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je Rusiju jer je ugrozila dogovor o žitu.

U svom dnevnom obraćanju kasno u subotu, Zelenski je rekao da je "napad na Odesu, na našu luku, ciničan, a također je bio i udar na političke pozicije same Rusije. Ako bi neko u svijetu još mogao da kaže da je nekakav dijalog... da su sa Rusijom potrebni nekakvi dogovori, vidite šta se dešava. Današnji ruski projektili Kalibr uništili su samu mogućnost za takve izjave".

Američki državni sekretar Antony Blinken izrazio je slično mišljenje u saopštenju objavljenom u subotu kasno.

"Ovaj napad baca ozbiljnu sumnju na kredibilitet ruske posvećenosti dogovoru [od petka] i podriva rad UN, Turske i Ukrajine na isporuci kritične hrane na svetska tržišta", rekao je visoki američki diplomata. "Rusija snosi odgovornost za produbljivanje globalne krize sa hranom i mora da zaustavi svoju agresiju i u potpunosti primeni dogovor na koji je pristala."

David Miliband, izvršni direktor Međunarodnog komiteta za spašavanje (IRC), rekao je u saopštenju: "12 sati smo se usudili da se nadamo ublažavanju globalne krize gladi zbog pošiljki ukrajinskog žita. Rekli smo to ranije; rat u Ukrajini je tragedija za Ukrajinu, ali i globalna katastrofa za one kojima je najpotrebnija. Ovaj najnoviji obrt je koliko okrutan, toliko i opasan".

Ukrajinski javni emiter Suspilne citira ukrajinsku vojsku da rakete nisu izazvale značajnu štetu, a ministar u vladi je rekao da se nastavljaju pripreme za ponovno pokretanje izvoza žitarica iz crnomorskih luka u zemlji, navodi Reuters.

Udari su izazvali oštru osudu drugih svetskih zvaničnika.

"Juče su sve strane jasno obavezale na globalnoj sceni da osiguraju bezbjedno kretanje ukrajinskog žita i srodnih proizvoda na svjetska tržišta", rekao je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres u saopštenju.

"Ovi proizvodi su očajnički potrebni za rešavanje globalne krize sa hranom i ublažavanje patnje miliona ljudi u nevolji širom svijeta. Puna implementacija od strane Ruske Federacije, Ukrajine i Turske je imperativ", rekao je Guterres.

Ambasadorica SAD u Kijevu Bridget Brink nazvala je udar "nečuvenim", dok je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Josep Borrell rekao da su postupci Rusije "za osudu".

"Postizanje cilja koji je ključan za izvoz žitarica dan nakon potpisivanja istanbulskih sporazuma... pokazuje da Rusija potpuno ne poštuje međunarodno pravo i obaveze", rekao je on.

Zelenski je rekao da udar na Odesu "dokazuje samo jednu stvar: bez obzira šta Rusija kaže i obećava, ona će naći načina da to ne sprovede".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG