Linkovi

Ukrajina uspostavila uporište na istočnoj obali Dnjepra, Rusija nastavlja raketne napade


Arhiv - Pripadnici ukrajinse artiljerijske brigade ispaljuju plotun iz samohodne haubice nemačke proizvodnje "Pancerhaubice 2000", ka ruskim položajima u blizini Bahmuta , 5. februara 2023.
Arhiv - Pripadnici ukrajinse artiljerijske brigade ispaljuju plotun iz samohodne haubice nemačke proizvodnje "Pancerhaubice 2000", ka ruskim položajima u blizini Bahmuta , 5. februara 2023.

Ukrajinske trupe pokušavaju da potisnu ruske snage duž rijeke Dnjepar u južnoj oblasti Herson, saopštila je vojska u srijedu, pozivajući na operativnu "tišinu" duž, kako je opisala, "prilično fluidne" linije fronta.

Ukrajina je u utorak saopštila da je obezbijedila uporište na istočnoj obali te ogromne reke koje je okupirala Rusija, po prvi put potvrđujući napredak koji bi mogao da otvori novu liniju napada prema okupiranom Krimu.

"Duž linije fronta, koja ide duž Dnjepra... odbijanje sa naše strane se odvija na liniji od tri do osam kilometara duž cijele obale od ivice vode", rekla je Natalia Humenjuk, portparolka za južnu vojnu komandu.

"Za sada ćemo tražiti informativnu tišinu... koja bi nam omogućila da kasnije izvještavamo o velikim uspjesima", rekla je ona u televizijskim komentarima.

Reuters nije mogao nezavisno da provjeri navode Kijeva.

Ruski zvaničnik Vladimir Saldo rekao je da su trupe Moskve prikovala ukrajinske snage koje su prešle na istočnu obalu rijeke i da su ih zasuli "paklenom vatrom".

Ukrajinsko napredovanje na obali Dnjepra koju drži Rusija, što predstavlja veliku prirodnu barijeru, predstavljalo bi veliki poraz za ruske okupacione trupe na zapadnoj strani linije fronta od 1.000 km.

"Kontraofanziva se razvija"

Rusija je u velikoj mjeri zadržavala kontraofanzivu Kijeva na jugoistoku, ali bi napredovanje u okupiranoj Hersonskoj oblasti moglo da smanji njihovu odbranu i da pojača pritisak.

"Uprkos svim izgledima, odbrambene snage Ukrajine su stekle uporište na lijevoj (istočnoj) obali Dnjepra", rekao je u utorak šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog.

Zvaničnik Andrij Jermak rekao je da se kontraofanziva Ukrajine, koju je pokrenula u junu, "razvija" i da Kijev zna "kako da dođe do pobjede".

Ruska vojska saopštila je prošle nedjelje da su njene snage osujetile pokušaj Ukrajine da formira mostobran na istočnoj obali i obližnjim ostrvima, nanijevši im velike gubitke.

Jermak je to iznio tokom posjete Sjedinjenim Državama, ključnom savezniku Kijeva koji je pružio vitalnu vojnu pomoć od invazije u februaru 2022, iako sada kruže pitanja o održivosti takve pomoći.

Iako je oprezan kako ne bi ugrozio nijednu od svojih operacija, Kijev je nestrpljiv da istakne uspjehe na bojnom polju nakon što je u toliko hvaljenoj kontraofanzivi, sada dugoj već više od pet mjeseci, ponovo zauzeo samo niz sela i nijedno veliko naselje.

Ruske trupe su zauzele Hersonsku oblast u prvim danima svoje invazije, ali su se prije godinu dana povukle iz grada Hersona i drugih položaja na zapadnoj strani rijeke.

Ove nedjelje, u veoma neobičnom incidentu, dvije ruske državne novinske agencije objavile su upozorenja u kojima se navodi da Moskva premješta trupe na "povoljnije položaje" istočno od rijeke, jezik kojim je u prošlosti opisivao povlačenje.

Agencije su brzo povukle novinski izvještaj, za koji je rusko Ministarstvo odbrane reklo da je lažan.

Ruski raketni napadi na civilne objekte

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je da Rusija nastavlja da gubi vojnike nedaleko od Avdijevke "brže i u većoj razmjeri nego, na primjer, kod Bahmuta".

"Izuzetno je teško izdržati ovu navalu. I svaki naš ratnik koji drži položaje, svaki naš ratnik koji tamo obavlja borbene zadatke, zaslužuje našu najveću zahvalnost. Oni su pravi heroji", izjavio je Zelenski u svom redovnom video obraćanju.

Što više ruskih snaga bude uništeno u blizini Avdijevke sada, to će ukupna situacija i ukupan tok ovog rata biti gora za neprijatelja, poručio je on.

Najmanje jedna osoba je poginula u ruskom raketnom napadu tokom noći na grad na istoku Ukrajine, saopštile su vlasti u srijedu.

Spasioci su u srijedu ujutru pretraživali ruševine srušene zgrade u potrazi za preživjelima nakon napada na Selidove, sjeverozapadno od Donjecka koji je okupirala Rusija.

Nacionalna policija saopštila je da su četiri projektila S-300 pala nešto poslije ponoći, ubivši jednu osobu, ranivši najmanje tri i oštetivši šest stambenih zgrada i 20 kuća.

Pet osoba, uključujući jedno dijete, spašeno je iz jedne zgrade koja je teško oštećena u napadu, rekao je ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko na Telegramu.

Lokalni zvaničnici su, u zasebnom saopštenju na Telegramu, rekli da se vjeruje da su još četiri osobe zarobljene ispod ruševina.

Spasioci su rano u srijedu raščišćavali ruševine i upozorili stanovnike da se ne približavaju objektu, za koji se činilo da je uništen udarom.

Veliki kran je pomogao radnicima da raščiste masu rastresitiog šuta sa mjesta gdje je nekada bio gornji sprat. Mnogi posmatrači su bili u šoku, neki su plakali.

"Tamo nisu živjeli vojnici, samo civili", rekla je Olha, 64-godišnja žena koja živi pored zgrade i poznaje ženu koja je ubijena.

Rusija izvodi redovne napade raketama i bespilotnim letjelicama na naseljene centre iza linije fronta, tokom svoje 21-mjesečne invazije na Ukrajinu.

EU neće uspjeti da u roku koji je odredila isporuči dovoljno granata

Evropska unija neće uspjeti da ispuni ranije određeni cilj u snabdijevanju Ukrajine sa milion artiljerijskih granata i projektila do sljedećeg marta.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorijus priznao je to u utorak prije samita ministara odbrane EU u belgijskoj prijestolnici Briselu.

Pistorijusovi komentari prvo su priznanje visokog zvaničnika EU da cilj neće biti postignut, iako su mnogi mjesecima nasamo izražavali skepticizam.

Obećanje je dato još u martu kao odgovor na potrebu Ukrajine za artiljerijskim granatama, pošto je njen skoro dvogodišnji rat sa ruskim okupacionim snagama zapao u ćorsokak.

Obećanje je dio trodjelnog programa za povećanje isporuke municije u Ukrajinu, pri čemu je prvi dio predviđao da zemlje članice EU daju doprinos iz sopstvenih zaliha.

Drugi dio uključuje zemlje EU koje naručuju nove isporuke granata od industrije u okviru zajedničke inicijative nabavke.

Pistorijus je rekao da EU radi sa proizvođačima oružja na povećanju proizvodnje oružja i municije za Ukrajinu.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija Reuters, AP i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG