Linkovi

Ukrajina kaže da je spremna da odbije napade Rusije u Bahmutu


Ukrajinski vojnik u blizini Bahmuta, 3. septembar 2023.
Ukrajinski vojnik u blizini Bahmuta, 3. septembar 2023.

Kijevski vojni zvaničnici rekli su u ponedjeljak da je Rusija povećala svoje snage oko razorenog grada Bakhmut na istoku Ukrajine i prebacila svoje trupe sa odbrane za napad, ali se Ukrajina priprema da odbije napade.

Rusija je u maju zauzela Bahmut, poprište nekih od najkrvavijih borbi u 20-mjesečnom ratu. Ukrajina je u junu pokrenula kontraofanzivu s ciljem ponovnog zauzimanja okupirane zemlje na jugu i istoku zemlje, uključujući Bakhmut.

"U oblasti Bahmuta, neprijatelj je značajno ojačao svoju grupaciju i prešao sa odbrane na aktivna dejstva", napisao je na Telegramu general Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Volodimir Fitjo, šef komunikacija komande ukrajinskih kopnenih snaga, rekao je da su se ruske snage od početka ovog mjeseca spremale da ponovo zauzmu položaje oko Bahmuta izgubljene tokom ukrajinske kontraofanzive.

"Vidjeli smo to, obavještajci su sve prijavili. Pripremali smo se, jačali naše odbrambene položaje, rekao je Fityo Reutersu telefonom. "Ovo nije iznenađenje za nas."

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG