Linkovi

Lavrov plaši svijet nuklearnim ratom. Velika Britanija: To je besmislica


FILE - Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a news conference after his talks with representatives of Arab League nations, in Moscow, Russia, April 4, 2022.
FILE - Russian Foreign Minister Sergei Lavrov attends a news conference after his talks with representatives of Arab League nations, in Moscow, Russia, April 4, 2022.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je u ponedjeljak Zapad da ne potcjenjuje povećane rizike nuklearnog sukoba oko Ukrajine i rekao kako smatra da je NATO "u biti" uključen u rat s Rusijom opskrbljujući Kijev oružjem.

Ministar za oružane snage Velike Britanije Džejms Hipi opisao je tvrdnje ruskog šefa diplomatije kao "bahaćenje".

"To je zaštitni znak Lavrova u proteklih 15 godina koliko je ministar spoljnih poslova. Ne mislim da postoji rizik od eskalacije", rekao je Hipi za BBC.

Upitan za opciju da Rusija upotrijebi nuklearno oružje, Hipi je rekao da je ta mogućnost veoma mala.

"Kremlju odgovara da plasira priču kako je u sukobu sa NATO-om. Govorili su tako i prije nego što je rat počeo, ali to je besmislica i Lavrov to zna".

Lavrov je, u širokom intervjuu emitiranom na državnoj televiziji, također rekao da će srž svakog sporazuma o okončanju sukoba u Ukrajini uvelike ovisiti o vojnoj situaciji na terenu.

Lavrov je upitan o važnosti izbjegavanja Trećeg svjetskog rata i je li trenutna situacija usporediva s kubanskom raketnom krizom 1962., najnižoj tački u američko-sovjetskim odnosima.

Rusija, rekao je Lavrov, čini puno na održavanju principa nastojanja da spriječi nuklearni rat po svaku cijenu.

"Ovo je naša ključna pozicija na kojoj sve temeljimo. Rizici su sada značajni", rekao je Lavrov.

"Ne bih htio umjetno podizati te rizike. Mnogi bi to htjeli. Opasnost je ozbiljna, stvarna. I ne smijemo je potcijeniti."

Dvomjesečna ruska invazija na Ukrajinu, najveći napad na evropsku državu od 1945. godine, ostavila je hiljade mrtvih ili ozlijeđenih, gradove pretvorila u ruševine i prisilila više od 5 miliona ljudi da pobjegnu u inozemstvo.

Moskva svoje djelovanje naziva "specijalnom operacijom" razoružavanja Ukrajine i njezine zaštite od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je to lažni izgovor za ničim izazvan agresijski rat predsjednika Vladimira Putina.

Lavrov je, braneći postupke Moskve, također okrivio Washington za nedostatak dijaloga.

"Sjedinjene Države su praktički prekinule sve kontakte jednostavno zato što smo bili dužni braniti Ruse u Ukrajini", rekao je Lavrov, ponavljajući razloge za invaziju Moskve na njezinog južnog susjeda.

No, rekao je da su zapadne zalihe sofisticiranog oružja, uključujući protutenkovske rakete Javelin, oklopna vozila i napredne dronove provokativne mjere sračunate da produže sukob, a ne da ga privedu kraju.

"Ovo oružje bit će legitimna meta ruskog vojnog djelovanja u kontekstu specijalne operacije", rekao je Lavrov.

"Skladišni objekti u zapadnoj Ukrajini bili su više puta gađani. Kako drugačije?" on je dodao. "NATO je, u biti, angažiran u ratu s Rusijom preko posrednika i naoružava tog posrednika. Rat znači rat."

Rekao je da vlasti u Kijevu ne pregovaraju u dobroj vjeri i da je predsjednik Volodymyr Zelenskiy, bivši glumac, poput britanskog premijera Borisa Johnsona glumio javnosti, a ne bavio se zadatkom koji je pred njim -- pregovorima.

"Oni su na neki način slični po svojoj sposobnosti. Da, na primjer, oponašaju pregovore", rekao je Lavrov.

XS
SM
MD
LG