Linkovi

Rusija izvela "izuzetno snažan" napad na Kijev


Eksplozija rakete na nebu tokom ruskog raketnog napada na Kijev, Ukrajina, 16. maja 2023.
Eksplozija rakete na nebu tokom ruskog raketnog napada na Kijev, Ukrajina, 16. maja 2023.

Ukrajinski zvaničnik rekao je u utorak da je Rusija izvela vazdušni napad na Kijev koristeći bespilotne letjelice i rakete, nazivajući udare "izuzetnim po svojoj gustini".

Sergej Popko, načelnik kijevske gradske vojne uprave, objavio je na Telegramu da je u napadu korišten "maksimalni broj raketa u najkraćem vremenskom periodu".

Popko je rekao da su, prema preliminarnim informacijama, ukrajinske snage uspjele da otkriju i unište "ogromnu većinu neprijateljskih ciljeva u vazdušnom prostoru Kijeva".

On je dodao da je ovo osmi put da je Kijev gađan od početka mjeseca.

Eksplozija rakete na netu tokom ruskog raketnog napada na Kijev, Ukrajina, 16. maja 2023.
Eksplozija rakete na netu tokom ruskog raketnog napada na Kijev, Ukrajina, 16. maja 2023.

Ukrajinska vojska je saopštila da je oboreno svih 18 projektila, šest iranskih dronova Šahed i tri izviđačke bespilotne letjelice koje je Rusija lansirala na Ukrajinu tokom noći. Tačan broj projektila i dronova upućenih ka prestonici nije poznat.

Rečeno je da su oborene rakete uključivale šest balističkih projektila Kinžal ispaljenih iz aviona, devet krstarećih raketa Kalibr lansiranih sa brodova u Crnom moru i tri rakete kopnenog baziranja Iskander.

"Misija neprijatelja je da sije paniku i stvara haos. Međutim, u sjevernoj operativnoj zoni (uključujući Kijev) sve je pod potpunom kontrolom", rekao je komandant Združenih snaga Sergej Naev.

Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno provjeri izveštaje. Rusija nije odmah komentarisala.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvijestio je da su ostaci oborenih raketa i dronova koji su pali na zemlju izazvali štetu u nekoliko okruga glavnog grada, uključujući i okrug Solomjanski gde su tri osobe povrijeđene.

XS
SM
MD
LG