Linkovi

Raspoređivanje protivvazdušnog sistema "Patriot" u Slovačkoj


Arhiva - Sistemi protivvazdušne odbrane "Patriot".
Arhiva - Sistemi protivvazdušne odbrane "Patriot".

Sistem protivvazdušne odbrane "Patriot" počeo je da stiže u Slovačku iz zemalja partnera NATO-a i raspoređivanje će se nastaviti narednih dana, izjavio je u nedelju slovački ministar odbrane.

Sistemom će upravljati njemačke i holandske trupe i on će u početku biti raspoređen na aerodromu Sliac u centralnoj Slovačkoj kako bi pomogao u jačanju odbrane istočnog krila NATO.

Ruska invazija na Ukrajinu podstakla je Alijansu da ojača svoju odbranu.

Sistem "Patriot" biće dio nove borbene grupe NATO-a u Slovačkoj, koja je susjedna Ukrajini.

"Srectan sam što mogu da potvrdim da prve jedinice zadužene za raspoređivanje PVO sistema Patriot postepeno stižu u Slovačku", rekao je ministar odbrane Jaroslav Nad na Facebooku.

Nad je rekao da će sistem Patriot biti dopuna, a ne zamjena sistema S-300 iz sovjetske ere koji koristi Slovačka.

"Privremeno će sistem biti raspoređen u vazduhoplovnoj bazi Sliac, konsultuju se dalja područja raspoređivanja... tako da bezbjednosni kišobran pokrije najveći mogući dio slovačke teritorije", rekao je Nad.

Ministar je prošle nedelje rekao da je Slovačka spremna da ustupi S-300 Ukrajini ako i kada dobije odgovarajuću zamjenu.

On je u nedelju ponovio da Slovačka traži sopstvenu zamjenu za S-300 zbog starosti, sposobnosti i zavisnosti od Rusije.

Rusija je upozorila na bilo kakvu isporuku napredne protivvazdušne odbrane Ukrajini i upozorila je da bi mogla ciljati na zapadne isporuke oružja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG