Linkovi

Ukrajinski dron zapalio skladište goriva u Rusiji


Screenshot preuzet iz materijala koji je objavilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije 19. januara 2024. prikazuje spasioce koji rade na gašenju požara u skladištu nafte nakon napada dronom u Klintsi, Brjanska oblast.
Screenshot preuzet iz materijala koji je objavilo rusko Ministarstvo za vanredne situacije 19. januara 2024. prikazuje spasioce koji rade na gašenju požara u skladištu nafte nakon napada dronom u Klintsi, Brjanska oblast.

Rezervoari za naftu u skladištu u gradu Klinci u ruskoj oblasti Brjansk zapalili su se nakon što je vojska oborila ukrajinski dron, rekao je u petak regionalni guverner Aleksandar Bogomaz.

Prema preliminarnim informacijama, u incidentu nije bilo povrijeđenih, rekao je Bogomaz i dodao da požar gase vatrogasne ekipe.

"Ministarstvo odbrane je radio-elektronskim sredstvima oborilo dron u obliku aviona. Kada je vazdušni cilj uništen, njegova municija je pala na teritoriju naftnog skladišta Klintsy", napisao je Bogomaz u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Bogomaz je rekao da su još dvije ukrajinske bespilotne letjelice oborile jedinice protivvazdušne odbrane iznad drugih dijelova Brjanska.

Neprovjereni snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju kako vatra gori u skladištu nafte duž onoga što je izgledalo kao rezervoari za skladištenje.

Državna novinska agencija TASS saopštila je da je požar zahvatio površinu od oko 1.000 kvadratnih metara. Specijalizovani vatrogasni voz je stigao na lice mjesta, javila je agencija RIA, pozivajući se na informacije hitnih službi.

Ranije u petak, rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je uništilo ukrajinski dron na nebu iznad regije Bryansk, koja se graniči s Ukrajinom.

Vlasti u regionu redovno prijavljuju napade dronovima iz Ukrajine.

Ruski zvaničnik rekao je dan ranije da je Ukrajina pokušala, ali nije uspjela gađati ruski naftni terminal u Baltičkom moru dronom, što je izgleda bio rijedak pokušaj napada na objekat u Sankt Peterburgu.

Novinska agencija Interfaks-Ukrajina je u četvrtak citirala ministra ukrajinske vlade da je Ukrajina pogodila mete u Sankt Peterburgu koristeći dron domaće proizvodnje koji je preletio 1.250 km.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti te izjave.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG