Linkovi

Ukrajina: Rusi se povlače iz okoline Harkova


Ukrajinski vojnik u predgrađu Harkova, maj 2022.
Ukrajinski vojnik u predgrađu Harkova, maj 2022.

Ukrajina je saopštila da se ruske trupe povlače iz okoline grada Harkova koji su nedjeljama unazad bombardovale. Istovremeno se nastavljaju žestoke borbe na istoku zemlje.

Ukrajinska vojska je objavila da se ruske snage povlače iz Harkova i fokusiraju se na napade u istočnoj provinciji Donjeck. Ministar odbrane Oleksi Reznikov rekao je da Ukrajina "ulazi u novu, dugoročnu fazu rata".

Nakon što nije uspio da zauzme Kijev, ruski predsjednik Vladimir Putin je preusmjerio fokus na istok, na Donbas, industrijski region u kojem se Ukrajina bori sa separatistima - koje Moskva podržava od 2014. godine. Rusija je zauzela neka sela i gradove u Donbasu.

Ukrajinski predsjednik tvrdi da su ukrajinske snage takođe napredovale na istoku i ponovo zauzele šest gradova ili sela. Ipak, kaže da je "situacija u Donbasu i dalje veoma teška" i da ruske trupe "i dalje pokušavaju da izađu kao pobjednici".

Harkov, grad sa oko 1,4 miliona u kojem se uglavnom govori ruski, bio je ključni vojni cilj Rusije u periodu kada se Moskva nadala da će zauzeti velike gradove.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG