Linkovi

Ukrajini je potrebna dodatna protivvazdušna odbrana da zaštiti izvoz žitarica, kaže Zelenski


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski

Ukrajini je potrebno više protivvazdušne odbrane da zaštiti svoje izvozne rute žitarica, kao i regione koji graniče sa Rusijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski u subotu, govoreći na međunarodnom samitu o bezbjednosti hrane u Kijevu.

"Postoji deficit protivvazdušne odbrane - to nije tajna", rekao je Zelenski na samitu Žito iz Ukrajine, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici evropskih zemalja, uključujući švicarskog predsjednika Alaina Berseta i litvansku premijerku Ingridu Simonyte.

Zelenski je rekao da će Ukrajini njeni strani partneri snabdjeti plovila koja će pratiti konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka kako bi se zajamčila njihova sigurnost.

"Imam sporazume sa nekoliko zemalja o snažnoj pratnji konvoja Ukrajinaca, ali uz upotrebu (strane) opreme", rekao je on.

Odvojeno, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je podršku u pismu Zelenskom koje je podijelila na platformi društvenih medija X, rekavši da će Komisija staviti na raspolaganje 50 miliona eura za "brze popravke i nadogradnju infrastrukture u ukrajinskim lukama".

Ukrajinski predsjednik je rekao da se Kijev nada da će riješiti nedostatak protivvazdušne odbrane novim zalihama od partnera i povećanjem sopstvenih proizvodnih kapaciteta, u čemu je, kako je rekao, postignut napredak.

Ukrajina, veliki izvoznik žitarica, izvozi žito jednostranim koridorima kroz Crno more, nakon što se Rusija u julu povukla iz sporazuma.

Sadašnji crnomorski koridori za izvoz žita u Ukrajini počinju iz luka u južnoj ukrajinskoj regiji Odesi.

"Postoje određeni sistemi protivvazdušne odbrane... mi ih tražimo", rekao je Zelenski. "Već smo dobili odgovor kada će ti sistemi početi da čuvaju taj region. Jer tu su važni i koridor i ljudi."

Upitan o protestima poljskih i slovačkih kamiondžija koji su posljednjih dana blokirali veliki dio ukrajinskog cestovnog tereta, Zelenski je za problem okrivio unutrašnju politiku tih zemalja.

"Vjerujem da postoje poteškoće na granici prije svega zbog određenih političkih koraka naših susjeda", rekao je on na konferenciji za novinare nakon samita.

Zelenski je rekao da je uvjeren da će to pitanje biti riješeno ako se susjedima Ukrajine da "malo vremena" da se pozabave tim sporom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG