Linkovi

Ukrajina priključena na evropsku elektro-mrežu. Okončana zavisnost od Rusije


FILE - The electric power transmission facility in the village of Obilic, Kosovo, March 7, 2018. Engineers have linked Ukraine to an electricity grid spanning much of continental Europe, allowing the country to decouple its power system from Russia.
FILE - The electric power transmission facility in the village of Obilic, Kosovo, March 7, 2018. Engineers have linked Ukraine to an electricity grid spanning much of continental Europe, allowing the country to decouple its power system from Russia.

Inženjeri su povezali Ukrajinu s električnom mrežom koja pokriva veći dio kontinentalne Europe, dopuštajući zemlji da odvoji svoj energetski sustav od neprijateljske Rusije, rekli su dužnosnici u srijedu.

Belgijski ENTSO-E, koji predstavlja desetke operatora prijenosnih sustava u Europi, rekao je da su električne mreže Ukrajine i njezinog manjeg susjeda Moldavije uspješno sinkronizirane s kontinentalnim europskim elektroenergetskim sustavom na probnoj osnovi.

"Ovo je značajna prekretnica", rekla je grupa.

Mrežni operateri pripremali su takav potez nakon ruske aneksije Krima 2014., ali veliki ruski vojni napad na Ukrajinu prošlog mjeseca potaknuo je hitan zahtjev Kijeva da se ubrza proces za koji se očekivalo da će trajati još godinama.

ENTSO-E, čijih 39 članova upravlja najvećom međusobno povezanom električnom mrežom na svijetu, rekao je kako taj potez znači da će moći pomoći u održavanju stabilnosti ukrajinskog i moldavskog elektroenergetskog sustava.

Dvije su zemlje ranije bile dio Integriranog elektroenergetskog sustava koji također uključuje Rusiju i Bjelorusiju. To je učinilo Ukrajinu ovisnom o ruskom mrežnom operateru unatoč tome što godinama nije imala trgovinu električnom energijom između dviju zemalja.

"Ovaj korak će Ukrajini dati priliku da dobije električnu energiju ako [Rusija] nastavi uništavati našu elektroenergetsku infrastrukturu, a time i spasiti naš elektroenergetski sustav", rekao je Volodymyr Kudrytskyi, koji predsjeda upravnim odborom ukrajinskog mrežnog operatera, Ukrenerga. "Iskreno smo zahvalni našim europskim partnerima na velikoj podršci i pomoći u ovim teškim vremenima."

Od Portugala do Poljske

Georg Zachmann, stručnjak briselskog trusta mozgova Bruegel, rekao je da će prelazak omogućiti dobavljačima energije u kontinentalnoj mreži koja se proteže od Portugala do Poljske da električnu energiju isporučuju Ukrajini ako bude potrebno.

To bi Ukrajini moglo omogućiti da isključi neke od elektrana na ugljen koje trenutno radi kako bi osigurala stabilnost mreže, štedeći dragocjeno gorivo u ratu, rekao je.

Dugoročno, Ukrajina bi mogla izvoziti višak električne energije proizvedene u njenim nuklearnim elektranama u ostatak Europe.

"To je lijepa win-win situacija", rekao je Zachmann. – Možda bi čak bilo dobro za klimu.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG