Linkovi

Ukrajina poziva EU da pojača podršku


Ukrajinski vojnik na švedskom borbenom vozilu pješadije CV90 na svojim položajima u blizini Bahmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, 25. juna 2023.
Ukrajinski vojnik na švedskom borbenom vozilu pješadije CV90 na svojim položajima u blizini Bahmuta, oblast Donjecka, Ukrajina, 25. juna 2023.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba pozvao je u ponedjeljak EU da pojača podršku Ukrajini, dok je EU dodala 3,5 milijardi dolara u fond koji se koristi za financiranje ukrajinske vojne pomoći.

Kuleba se obratio na sastanku Vijeća za vanjske poslove EU putem video konferencije, tvitujući kasnije da je "pozvao EU da ubrza poraz Rusije tako što će pojačati podršku Ukrajini".

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da Ukrajina ostaje glavni prioritet.

"Nastavićemo da udvostručujemo našu vojnu podršku i u opremi i u obuci", napisao je Borrell na Twitteru. "Koliko god treba."

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar rekla je u ponedjeljak da su ukrajinske snage ostvarile određene pomake u istočnom dijelu zemlje tokom protekle sedmice, te da su u toku teške borbe u oblastima Liman, Bahmut, Avdiivka i Marinka.

Maliar je također rekla da, iako "situacija na jugu nije pretrpjela značajne promjene u protekloj sedmici", ukupno su ukrajinske snage oslobodile 130 kvadratnih kilometara od pokretanja kontraofanzive ranije ovog mjeseca.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG