Linkovi

Ukrajinski političar na "crnoj listi" SAD zbog miješanja u izbore


Ukrajinski poslanik Andrej Derkač na konferenciji za novinare nazvanoj: "Objavljivanje činjenica o pritisku američke ambasade na ukrajinske vlasti da se umiješaju u izborni proces u SAD", 9. oktobra 2019. u Kijevu.
Ukrajinski poslanik Andrej Derkač na konferenciji za novinare nazvanoj: "Objavljivanje činjenica o pritisku američke ambasade na ukrajinske vlasti da se umiješaju u izborni proces u SAD", 9. oktobra 2019. u Kijevu.

SAD su uvele sankcije ukrajinskom poslaniku Andreju Derkaču optužujući ga za pokušaj miješanja u američke izbore. Derkač je pristalica Rusije a dovodi se u vezu sa pokušajem republikanaca da pronađu kompromitujuće podatke o demokratskom predsjedničkom kandidatu Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru.

Sekretarijat za finansije saopštio je da je stavio na crnu listu Andreja Derkača i optužio ga da je “više od deset godina aktivni ruski agent”, kao i da je koristio “manipulacije i obmane” u pokušaju da utiče na izbore u Sjedinjenim Držama i drugim zemljama svijeta.

Ime ukrajinskog političara se često pojavljivalo u vezi sa navodima predsjednika Donalda Trumpa, njegovog privatnog advokata Rudyja Giulianija​ i nekih republikanaca u Kongresu da je Hunter Biden iskoristio svoj uticaj kod svog oca da bi pomogao Burismi, energetskoj kompaniji u čijem odboru je bio član, te da je Joe Biden izvršio pritisak na Ukrajinu da otpusti glavnog tužioca koji je istraživao firmu.

Ukrajinski poslanik Andrej Derkač i lični advokat predsjednika Trumpa Rudy Giuliani na sastanku u Kijevu, na fotografiji sa društvenih mreža.
Ukrajinski poslanik Andrej Derkač i lični advokat predsjednika Trumpa Rudy Giuliani na sastanku u Kijevu, na fotografiji sa društvenih mreža.

Derkač nije odgovorio na pitanje Reutersa da prokomentariše američke sankcije, ali je u julu izjavio za portal Politico da je “besmislica” da je pokušavao da se umiješa u američke izbore.

Demokrate navode da je Derkač pomogao da u orkestriranju optužbi na račun Bidenovih. Posebno su izrazile zabrinutost zbog veza Derkača i Giulianija.

Portparol Bidenovog izbornog štaba odbio je da komentariše slučaj Andreja Derkača.

S druge strane, demokratski kongresmen Adam Schiff, predsjedavajući Odbora za obavještajna pitanja, koji je vodio postupak opoziva protiv predsjednika Trumpa u donjem domu Kongresa, zbog optužbi da je predsjednik vršio pritisak na Ukrajinu da vodi istragu protiv Joe i Huntera Bidena, pozdravio je vijest da je ukrajinski poslanik stavljen na crnu listu i ocijenio da je to “odgovarajući korak.”

“Ovo saopštenje treba da služi kao podsjetnik onima u Sjedinjenim Državama koji su koristili Derkačeve dezinformacije, i zajedno sa njim i drugim stranim akterima radili na širenju sličnih lažnih narativa, da njihov rad samo služi interesima Vladimira Putina. Samo Amerikanci treba da odluče ishod američkih izbora”, poručio je Schiff u saopštenju.

Derkač je prethodno širio informacije o Hunteru Bidenu i Burismi na koje se Giuliani pozivao kao dokaze u svojim kritikama na račun porodice Biden. Giuliani nije odgovorio na Rojtersov zahtjev da komentariše odluku Sekretarijata za finansije, ali je bivši gradonačelnik izjavio za Washington Post da ima česte kontakte sa Derkačem.

Sastali su se prošlog decembra, za vrijeme Giulianijeve posjete Ukrajini, kada su Trumpovi saveznici pokušavali da dođu do informacija koje bi mogle da nanesu štetu Bidenu.

Hunter Biden, sin bivšeg potpredsjednika Joe Bidena, bio je član borda ukrajinske energetske kompanije Burisma.
Hunter Biden, sin bivšeg potpredsjednika Joe Bidena, bio je član borda ukrajinske energetske kompanije Burisma.

Derkač je takođe ranije ove godine izjavio za Politico da je obavijestio republikanske i demokratske članove Kongresa o materijalima koje je objavio u štampi kao i na svojim konferencijama za medije. Među njima je bio i republikanski senator Ron Johnson, koji nadzire istragu Joe Bidena kao predsjedavajući senatskog Odbora za unutršanju bezbjednost i vladina pitanja.

Johnson je demantovao da je primio bilo kakve informacije od Derkača i odbacio tvrdnje demokrata da je njegova istraga bila zasnovana na ruskim dezinformacijama.

Sekretarijat za finansije na crnu listu je takođe stavio i trojicu ruskih državljana za koje navodi da su radnici ruske Agencije za istraživanje interneta (IRA), protiv koje je optužnicu podigao specijalni tužilac Robert Mueller u okviru istrage o navodnom ruskom miješanju u američke izbore 2016.

Sekretarijat za pravosuđe odvojeno je podigao optužnicu protiv jednog od trojice radnika IRA-e, Artema Lifšica, navodeći da je koristio ukradene identitete Amerikanaca u operaciji čiji je cilj bio da se “poremeti demokratski proces i širi nepovjerenje u kandidate za određene političke položaje.”

"SAD će nastaviti da koriste sva sredstva na raspolaganju da se suprotstave ruskoj kampanji dezinformacija i podrže integritet našeg izbornog sistema”, saopštio je sekretar za finansije Steven Mnuchin.

Pojedincima stavljenim na crnu listu zamrzava se imovina u SAD a Amerikancima zabranjuje da posluju sa njima.

XS
SM
MD
LG