Linkovi

Bijela kuća: 'Vrijeme je da Kongres djeluje', usljed iscrpljivanja sredstava pomoći Ukrajini


Krhotine razbacane duž ulice nakon granatiranja stambenog bloka u Hersonu u Ukrajini, 3. decembra 2023. Regionalna državna administracija u Hersonu/Handout preko REUTERS-a.
Krhotine razbacane duž ulice nakon granatiranja stambenog bloka u Hersonu u Ukrajini, 3. decembra 2023. Regionalna državna administracija u Hersonu/Handout preko REUTERS-a.

Bijela kuća upozorila je u ponedjeljak da će američki resursi za pružanje pomoći Ukrajini ponestati do kraja godine ako Kongres ne reaguje.

"Ovo nije problem za narednu godinu", napisala je direktorica budžeta Bijele kuće Shalanda Young u pismu čelnicima Predstavničkog doma i Senata. "Vrijeme je da se pomogne demokratskoj Ukrajini da se bori protiv ruske agresije upravo sada. Vrijeme je da Kongres djeluje .”

Young je rekla da je skoro svih 111 milijardi dolara dodijeljenih za pomoć Ukrajini iskorišteno. Najveći fond novca iskorišten je za vojnu pomoć, dok su ostali namijenjeni za ekonomsku i civilnu pomoć, kao i za humanitarnu pomoć.

Bidenova administracija je natjerala Kongres da odobri paket od 106 milijardi dolara koji bi pružio pomoć Ukrajini, Izraelu i drugim područjima. Udio Ukrajine iznosi 61 milijardu dolara.

Prijedlog je naišao na protivljenje nekih republikanaca u Predstavničkom domu koji su doveli u pitanje pružanje veće pomoći Ukrajini i nastojali da povežu bilo kakvo dodatno finansiranje sa zahtjevima za mjere sigurnosti granica na američko-meksičkoj granici.

Na bojnom polju

Ukrajinska vojska saopćila je u ponedjeljak da je Rusija napala zemlju preko noći sa 23 drona Shahed iranske proizvodnje zajedno s krstarećom raketom.

Ukrajinske zračne snage izvijestile su na Telegramu da je vojna protuzračna odbrana oborila 18 od 23 dronova i uništila projektil.

Vazdušne snage su saopštile da je protivvazdušna odbrana djelovala u najmanje devet regiona u Ukrajini, ali nije precizirala u kojim.

Guverner Mikolajvske oblasti rekao je da je tamo oboreno šest dronova, a da su ostaci jednog oborenog drona oštetili poljoprivrednu zgradu.

Zvaničnici u Lavovu su također prijavili najmanje jednu dron u tom dijelu zemlje, ali nema štete ili povrijeđenih.

U Hersonu je regionalni guverner rekao rano u ponedjeljak da su u ruskom granatiranju u protekla 24 sata poginule dvije osobe, a povrijeđeno osam osoba. Guverner je prijavio i štetu na obdaništu, kao i na medicinskoj zgradi i inženjerskom objektu.

Takođe u ponedeljak, guverner ruske oblasti Voronjež rekao je da je general-major Vladimir Zavadski, zamenik komandanta ruskog 14. armijskog korpusa, ubijen u Ukrajini.

Neke informacije za ovu priču stigle su od AP-a, agencije Frans pres i Reutersa

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG