Linkovi

Ukrajina optužila Rusiju da je gađala čamce za evakuaciju ljudi od poplava


Evakuacija stanovništva iz Hersonske oblasti poslije razbijanja brane Nova Kahovka
Evakuacija stanovništva iz Hersonske oblasti poslije razbijanja brane Nova Kahovka

Ruske snage granatirale su tri mala čamca koji su prevozili stanovnike na sigurno iz poplavljenih područja južne Ukrajine, i u napadu su ubijene tri osobe, a ranjeno je 10, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Na jugu Ukrajine desile su se katastrofalne poplave duž rijeke Dnjepar, nakon uništenja brane Nova Kahovka - za šta se Kijev i Moskva međusobno optužuju.

Guverner Hersonske oblasti kojeg je postavila Ukrajina, Oleksander Prokudin, rekao je da ruske snage"namjerno pokušavaju da poremete akcije spašavanja".

"Teroristi su otvorili vatru na tri čamca koji su korišteni za spašavanje 21 osobe sa poplavljene (istočne) obale“, rekao je Prokudin na ukrajinskoj televiziji."Skoro svi su bili stariji i slabo pokretni. Ruski vojnici su pucali ovim ljudima u leđa."

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski osudio je incident i ponovio optužbe da je Rusija odgovorna za probijanje brane koja je poplavila gradove.

Ruske snage, kako je rekao, sada granatiraju stanovnike koji traže evakuaciju iz potopljenih područja.

"Oni su prvo izazvali poplave u gradovima i selima, a onda gađali čamce za evakuaciju", rekao je Zelenski. "Čak i životinje imaju više morala od ruskog režima."

Ukrajinsko tužilaštvo saopštilo je da su u incidentu povrijeđene ukupno 23 osobe. Otvorena je istraga.

Rusko ministarstvo odbrane nije odgovorilo na zahtjev za komentar, a Reuters nije mogao nezavisno da potvrdi navode Kijeva o napadu.

Ukrajinska kontraofanziva u toku

Ukrajina je u ponedjeljak saopštila da su njene trupe zauzele četvrto selo na jugoistoku zemlje, dan nakon što je izvijestila o prvim malim uspjesima u kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Na video snimcima, čiju vjerodostojnost nije moguće nezavisno utvrditi, vide se vojnici koji su podigli ukrajinsku zastavu u Storoževu, u regionu Donjecka.

Ukrajina se nada da će ponovo preuzeti dijelove zemlje na istoku i jugu, i ugroziti kopneni most koji Rusija koristi za snabdijevanje okupiranog poluostrva Krim.

Rusija, koja je prošle nedjelje saopštila da je kontraofanziva počela, to je do sada prikazivala kao neuspješnu, postavljajući slike uništenih borbenih vozila i tenkova američke i njemačke proizvodnje.

Reuters nije mogao nezavisno da provjeri situaciju na bojnom polju.

Ukrajina je saopštila u nedjelju da su njene snage oslobodile tri sela - Blahodatne, Neskučne i Makarivka - koja se nalaze na ivici Donjecke oblasti.

XS
SM
MD
LG