Linkovi

Eksplozije potresle ukrajinsku luku nekoliko sati nakon dogovora o žitaricama


Ukrainian border guard boats are docked in the Black Sea port of Odessa, Ukraine November 26, 2018. REUTERS
Ukrainian border guard boats are docked in the Black Sea port of Odessa, Ukraine November 26, 2018. REUTERS

Eksplozije su potresle ključnu ukrajinsku luku samo dan nakon što su Kijev i Moskva postigli značajan dogovor o deblokadi izvoza žitarica. Nekoliko eksplozija pogodilo je zapadni grad Odesu rano ujutro 23. jula. Uzrok eksplozija nije jasan.

Prema uslovima sporazuma postignutog 22. jula, Rusija je pristala da neće ciljati luke dok su pošiljke žitarica u tranzitu.

UN su sporazum opisao kao "svjetionik nade" nakon višemjesečnog sukoba.

Lokalni poslanik Oleksij Hončarenko napisao je na Telegramu da je u gradu odjeknulo šest eksplozija i da se luka zapalila nakon napada.

Hončarenko je dodao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila nekoliko drugih projektila i da su borbeni avioni bili angažovani u zračnim borbama nad gradom.

"Ovi ološi jednom rukom potpisuju ugovore, a drugom usmjeravaju projektile", napisao je.

"Dakle, potrebni su nam avioni i treba da potopimo cijelu Crnomorsku flotu Ruske Federacije. Ovo će biti najbolji aranžman za izvoz žitarica", riječi su Hončarenka.

Dogovor, koji su potpisali ukrajinska i ruska delegacija, omogućit će Ukrajini da izveze 22 miliona tona žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su zbog rata zaglavljeni u crnomorskim lukama.

Prema navodima diplomatama, među postignutim sporazumima Rusija se složila da neće ciljati luke dok su pošiljke u tranzitu, a Ukrajina je obećala da će voditi teretne brodove kroz minirane vode.

Provođenje sporazuma, na koji se čekalo dva mjeseca, trebalo bi da traje 120 dana, a nadgledat će ga centar za koordinaciju i praćenje u Istanbulu, u kojem će raditi zvaničnici UN-a, Turske, Rusije i Ukrajine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG