Linkovi

Ukrajina odbacuje Vučićeve tvrdnje o odgovornosti za prijetnje avionima Air Serbia


Arihv - Avioni Air Serbia na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)
Arihv - Avioni Air Serbia na beogradskom aerodromu Nikola Tesla. (Foto: REUTERS/Marko Djurica)

Ukrajina je odbacila optužbe predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da stoji iza lažnih prijava o prijetnji bombaškim napadima letjelicama Air Serbia, nacionalnog avioprevoznika, koje saobraćaju na liniji do Moskve.

Tvrdnje o navodnoj odgovornosti Ukrajine i jedne države Evropske unije (EU), koju nije imenovao, Vučić je iznio tokom gostovanja na Televiziji Pink, mediju koji gaji bliske veze sa režimom Srpske napredne stranke (SNS), čiji je predsjednik.

Oleg Nikolenko, portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova, navode izabranog predsjednika Srbije kao neosnovane i neistinite.

Nikolenko je u saopštenju poručio da je Ukrajina razočarana odbijanjem Srbije da se pridruži sankcijama EU protiv Rusije.

Pozivamo Beograd da se zauzme za istinu i u potpunosti pridruži podršci Ukrajini i održavanju vrijednosti na kojima je zasnovana ujedinjena demokratska Evropa“, navodi se u saopštenju.

Od trenutka kada je Rusija otpočela invaziju na Ukrajinu krajem februara, više desetina letova Air Serbia bilo je prinuđeno da se vrati u Beograd ili Moskvu zbog prijetnji bombom, a beogradski aerodrom je evakuisan najmanje tri puta.

To rade strane (obavještajne) službe dvije zemlje. Jedna je zemlja EU, a druga Ukrajina”, rekao je Vučić ne navodeći dokaze za svoje tvrdnje, izvijestila je agencija Reuters.

Srbija, kandidat za članstvo u EU, gotovo u potpunosti zavisi od ruskog gasa i nafte. Odbija da uvede sankcije Kremlju i održava redovne letove za Moskvu.

Mi ove letove nastavljamo bukvalno iz principa, jer želimo da pokažemo da smo slobodna zemlja i da sami odlučujemo. Nemojte da odlučujete umesto nas kada da otkažete letove“, istakao je Vučić.

Posljednjih nedjelja Beograd je tri puta podržao rezolucije UN-a koje su osudile rusku invaziju na Ukrajinu i suspendovale je iz glavnog tela UN za ljudska prava.

Vlasti u Srbiji, međutim, kategorički odbijaju mogućnost da se u sankcijama Rusiji pridruže velikom dijelu međunarodne zajednice koji je protiv Rusije, zbog invazije na susjeda, povukao taj potez.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG