Linkovi

Ukrajina oborila 13 ruskih dronova


Vatrogasci na terenu poslije ruskog raketnog napada u kojem je pogođen sistem za prečišćavanje vode, u Kramatorsku, u Ukrajini, 20. februara 2024. (Foto: Reuters/Thomas Peter)
Vatrogasci na terenu poslije ruskog raketnog napada u kojem je pogođen sistem za prečišćavanje vode, u Kramatorsku, u Ukrajini, 20. februara 2024. (Foto: Reuters/Thomas Peter)

Ukrajinska vojska saopštila je u srijedu da je Rusija izvršila napad tokom noći sa 19 dronova i više projektila.

Ukrajinska vojska saopštila je u srijedu da je Rusija izvršila napad tokom noći sa 19 dronova i više projektila.

Ukrajinske vazduhoplovne snage prijavile su da je protivvazdušna odbrana zemlje oborila 13 od 19 dronova, kao i jednu od šest raketa.

Dronovi su presretnuti iznad Harkovske, Dnjepropetrovske, Zaporoške i Donjecke oblasti.

Serhij Lisak, regionalni guverner Dnjepropetrovska, rekao je preko Telegrama da su bespilotne letjelice oborene u dva odvojena okruga i da su ruske snage također granatirale region. Lisak je rekao da nema prijavljenih povrijeđenih.

Sekretar za odbranu SAD Lloyd Austin i ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov razgovarali su telefonom o razvoju situacije na bojištu u utorak, saopštio je Pentagon.

"Sekretar Austin je ponovio čvrstu posvećenost naše koalicije od oko 50 saveznika i partnera da nastavi da podržava Ukrajinu dok se ruski agresorski rat punog obima približava dvogodišnjici", navela je zamjenica sekretara za medije Pentagona u saopštenju.

SAD su okupile koaliciju zemalja da koordinišu podršku ukrajinskoj vojsci u njenoj borbi protiv ruske invazije u punom obimu. Najnovija runda pregovora prošle nedjelje uslijedila je usred kontinuirane pauze u doprinosima SAD pošto je u decembru nestalo sredstava za novu pomoć Ukrajini.

Umerov je rekao da se novi načelnik generalštaba ukrajinske vojske general-pukovnik Oleksandr Sirski pridružio pozivu da pruži najnovije informacije o situaciji na frontu, kao i o snabdijevanju Ukrajine municijom.

Ranije u utorak, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozdravio je paket vojne pomoći od 683 miliona dolara iz Švedske.

Zelenski je nazvao podršku Švedske "značajnim doprinosom otpornosti Ukrajine pred ruskom agresijom i moćnom investicijom u očuvanje mira i slobode u Evropi".

"Artiljeriska municija, protivvazdušna odbrana, bacači granata, borbeni čamci, oklopna vozila i drugi predmeti zadovoljavaju neke od najhitnijih potreba naših ratnika na frontu", objavio je Zelenski na društvenim mrežama.

Švedski ministar odbrane rekao je da je paket pomoći najveći koji njegova zemlja do sada isporučuje Ukrajini i da oprema i oružje zadovoljavaju "neke od najhitnijih potreba Ukrajine".

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG