Linkovi

Ukrajina o većem uspjehu na jugoistoku, Rusija o svom prodoru u Donjecku


Ukrajinski vojnici stoje sa istaknutim zastavama Ukrajine u Urožajnu, u regionu Donjecka, 16. augusta 2023.
Ukrajinski vojnici stoje sa istaknutim zastavama Ukrajine u Urožajnu, u regionu Donjecka, 16. augusta 2023.

Ukrajinska vojska u četvrtak je objavila da je ostvarila veći uspjeh u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga na jugoistočnom frontu, dan pošto je najavila oslobađanje sela koja su služila kao ruska uporišta.

Vojska je saopštila da je Ukrajina napredovala južno od Urožajna, sela u Donjeckoj oblasti za koje je Kijev u srijedu rekao da ga je ponovo zauzeo, dok pokušava da uhvati zamah za prodor na jug u okupirana područja prema Azovskom moru.

"U smjeru južno od Urožajna oni (ukrajinske trupe) su imali uspjeha", rekao je portparol vojske Andrij Kovaliov na nacionalnoj televiziji.

Nije iznio više detalja.

Vladimir Rogov, ruski zvaničnik u dijelovima Zaporožja koje kontroliše Moskva, rekao je da Urožajn i susjedno selo Staromajorske nisu pod kontrolom Ukrajine.

Rogov je na Telegramu napisao da su ruske snage u četvrtak ujutru zaustavile ukrajinsku ofanzivu na selo Robotine u Zaporoškoj oblasti, zapadno od Urožajna.

Urožajn je bilo prvo selo za koje je Kijev saopštio da ga je ponovo zauzeo 27. jula, što predstavlja vremenski period koji oslikava sa kakvim se izazovima Kijev suočava u napredovanju kroz teško minirane ruske odbrambene linije bez moćne vazdušne podrške. Leži oko 100 kilometara zapadno od grada Donjecka koji je pod kontrolom Rusije.

Kovaliov je također pričao o žestokim borbama u sjeveroistočnom regionu Harkova i oko istočnog sela nedaleko od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele u maju nakon krvave višemjesečne borbe.

"Neprijatelj je izveo neuspješne ofanzivne akcije u oblasti Senkivka u oblasti Harkov i Bohdanovke u Donjecku. Ovdje se vode ozbiljne borbe", rekao je on.

"U smjeru Bahmuta, odbrambene snage (Ukrajine) nastavljaju da sprovode ofanzivne akcije južno od grada".

Ukrajinski general rekao je u srijedu da Rusija napada na Kupijansk, grad u oblasti Harkova, ali je Kovaliov rekao da ih Ukrajina zadržava, kao i ruske napade na sjeveru Bahmuta i blizu grada Lajman.

Rusija kontroliše skoro petinu Ukrajine, uključujući poluostrvo Krim, veći dio Luganske oblasti i velike dijelove regiona Donjecka, Zaporožja i Hersona.

Kijev je saopštio da ukrajinska kontraofanziva napreduje sporije nego što bi željeli zbog velikih ruskih minskih polja i snažno utvrđenih ruskih odbrambenih linija.

Sa druge strane, rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u četvrtak da su njihove snage uspjele u ofanzivi na ukrajinsku oblast Donjeck, javile su ruske novinske agencije.

Novinska agencija RIA navela je tvrdnje Ministarstva, koje je reklo da je Ukrajina izgubila četiri oklopna vozila "Stryker", što je prvi put da Rusija tvrdi da je pogodila vozila koja su isporučile SAD.

NATO: Nema promjena u ponašanju ruskih nuklearnih snaga

NATO nije otkrio nikakve promjene u ruskim nuklearnim snagama i zapadna alijansa nije vidjela razlog da preispita svoju odgovarajuću postavku, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji u četvrtak u Norveškoj.

"Nismo vidjeli nikakve promene kod njihovih nuklearnih snaga koje bi nas pokrenule da promijenimo naše snage i način na koji su one raspoređene. Do sada nismo videli ništa što bi to zahtijevalo od naše strane", rekao je Stoltenberg.

XS
SM
MD
LG