Linkovi

Zelenskiy u posjeti Njemačkoj, zahvaljuje na "fantastičnoj solidarnosti"


Ukrajinski predsjednik Zelenskiy susreo se s njemačkim kancelarom Scholzom u Berlinu
Ukrajinski predsjednik Zelenskiy susreo se s njemačkim kancelarom Scholzom u Berlinu

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy sastao se u nedjelju s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i zahvalio njegovoj vladi na "fantastičnoj solidarnosti" dok je osigurao veliko povećanje vojne pomoći u svom prvom posjetu zemlji od ruske invazije.

Zelenski je u Berlin stigao iz Rima, gdje se u subotu sastao s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i papom Franjom. Letio je u avionu njemačke vlade u pratnji borbenih avionaa Luftwaffe zračnih snaga iznad njemačkog zračnog prostora, u koji je stigao usred noći.

Noseći svoj zaštitni znak kaki borbene hlače i crni džemper, ukrajinskog čelnika prvi je pozdravio s vojnim počastima njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier, prije nego što je otišao do kancelara kako bi se sastao sa Scholzom.

"U najizazovnijem vremenu u modernoj povijesti Ukrajine, Njemačka se pokazala kao naš pravi prijatelj i pouzdan saveznik", napisao je Zelenskiy u knjizi gostiju njemačkog predsjedništva. "Zajedno ćemo pobijediti i vratiti mir u Europu."

Očekivalo se da će održati konferenciju za novinare sa Scholzom prije nego što kasnije ode u Aachen u zapadnoj Njemačkoj kako bi primio prestižnu nagradu Karla Velikog u čast zasluga za Europu.

Njemačka, koja je najveće evropsko gospodarstvo, suočila se s kritikama na početku rata zbog, kako su neki nazvali, neodlučnog odgovora, ali je postala jedan od najvećih pružatelja finansijske i vojne pomoći Ukrajini.

Vlada je u subotu najavila 2,7 milijardi eura vojne pomoći Ukrajini, što je najveći takav paket dosad od ruske invazije u februaru prošle godine, i obećala daljnju potporu Kijevu koliko god je potrebno.

Paket je sadržavao 30 njemačkih tenkova Leopard, kao i borbena vozila, izviđačke bespilotne letjelice i četiri sistema protuzračne odbrane Iris-T koji se smatraju ključnima za sprječavanje pada ruskih projektila na ukrajinske gradove i kritičnu infrastrukturu.

Zelenskiy je to pozdravio kao "snažan paket" u tvitu, naznačujući da je s njemačkim dužnosnicima namjeravao razgovarati o opskrbi oružjem, kao i protuzračnoj odbrani, obnovi, kandidaturi Ukrajine za članstvo u Evropskoj uniji i sigurnosti.

Berlinska vladina oblast je u nedelju rano bila u toku zastoja zbog pojačanog obezbeđenja oko njegove posjete, sa obustavljenim dijelom javnog prevoza, helikopterima koji se vrte iznad glave i snajperima na krovovima.

PROŠLE TENZIJE

Zelenski je posljednji put posjetio Njemačku za Vijeće sigurnosti u Minhenu u februaru prošle godine, neposredno prije izbijanja rata. Njemačka je u to vrijeme bila ograničena u svojoj podršci Ukrajini, kako zbog energetske zavisnosti od Rusije, tako i zbog pacifizma koji je proizašao iz njene krvave istorije 20. stoljeća.

To je zahtijevalo veliki politički preokret i promjenu načina razmišljanja koju je Scholz nazvao "Zeitenwende", ili prijelom ere, u značajnom govoru samo nekoliko dana nakon izbijanja rata.

Na vrhuncu odnosa, prije godinu dana, tadašnji ukrajinski ambasador Andriy Melnyk optužio je Scholza da se ponaša kao "uvrijeđena jetrena kobasica" kada nije odmah prihvatio poziv Zelenskog da posjeti Kijev.

Ranije ove godine Njemačka je također bila pod kritikama saveznika zbog oklijevanja da pošalje borbene tenkove u Ukrajinu, a zvaničnici centralne i istočne Evrope su posebno rekli da očekuju više vođstva.

Berlin je u više navrata odbijao ove prijedloge, ističući brzu promjenu politike i veliku pomoć i pošiljke oružja.

Melnikov nasljednik, Oleksij Makejev, rekao je Reutersu u martu da Njemačka sada preuzima više vodeću ulogu.

Njemačka više ne prima nikakav direktan uvoz gasa iz Rusije uprkos tome što ruski gas čini polovinu njenog uvoza gasa u 2021. Takođe je primila oko milion ukrajinskih izbeglica.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG