Linkovi

Ukrajina od Njemačke traži rakete dugog dometa Taurus


Ilustracija
Ilustracija

Ukrajina je zatražila od Njemačke da joj isporuči krstareće rakete Taurus, oružje koje se lansira iz zraka s dometom od oko 500 km, rekao je u subotu glasnogovornik ministarstva odbrane u Berlinu.

Njemačka je primila zahtjev prije nekoliko dana, rekao je portparol, potvrđujući izvještaj Frankfurter Allgemeine Zeitunga. Ona je odbila dati dodatne detalje ili reći kolika je vjerovatnoća da će Njemačka isporučiti projektile Ukrajini.

Ako isporuči rakete, Njemačka bi krenula stopama Britanije, koja je ranije u maju postala prva zemlja koja je Kijevu javno obezbijedila krstareće rakete dugog dometa.

Sjedinjene Države su do sada odbijale da isporuče Ukrajini projektile Armijskog taktičkog raketnog sistema (ATACMS) dometa 297 km zbog zabrinutosti da bi ih Ukrajina mogla koristiti za napad unutar međunarodno priznatih granica Rusije.

Ukrajina je mjesecima tražila ovu vrstu oružja, ali podrška zapadnih saveznika bila je usmjerena na oružje manjeg dometa.

Taurus je napravio evropski proizvođač projektila MBDA i ima slične karakteristike kao britanski Storm Shadow.

Može se koristiti za pogađanje visoko vrijednih ciljeva, trupa ili skladišta goriva duboko iza linija fronta i ima sposobnost da uništi čvrste mete kao što su bunkeri zakopani duboko pod zemljom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG