Linkovi

Ukrajina naredila hapšenje bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča


Arhiva - Viktor Janukovič, tadašnji predsednik Ukraine, govori tokom konferencije za štampu u Kijevu, 1. marta 2013.
Arhiva - Viktor Janukovič, tadašnji predsednik Ukraine, govori tokom konferencije za štampu u Kijevu, 1. marta 2013.

Ukrajinski sud je u ponedeljak naredio hapšenje bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča, optužujući ga u odsustvu za izdaju zbog sporazuma koji je sa Rusijom potpisao 2010. o produženju zakupa za pomorske objekte na Krimu.

Sporazum, koji je u Ukrajini nadaleko poznat kao Harkovski pakt, omogućio je Rusiji da zadrži svoju Crnomorsku flotu u krimskoj luci Sevastopolj.

Janukovič, koji je pobjegao u Rusiju 2014. godine poslije masovnih protesta, već je u odustvu osuđen na 13 godina zatvora zbog izdaje. Taj slučaj je bio vezan za pismo koje je 1. marta 2014. godine uputio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u kojem traži da upotrijebi rusku vojsku i policiju za uspostavljanje reda u Ukrajini.

Janukovič nije odmah bio dostupan za komentar. On je ranije negirao sve optužbe na svoj račun.

Kancelarija ukrajinskog generalnog tužioca saopštila je da je sud u Kijevu u ponedeljak naložio Janukovičevo hapšenje jer je pakt iz Harkova omogućio Rusiji da poveća broj vojnika koje je imala u Ukrajini i da zauzme i pripoji Krim 2014. godine.

Janukovičevim postupcima je prekršen ustav i "na štetu suvereniteta, teritorijalnog integriteta i nepovredivosti odbrane, državne i ekonomske bezbjednosti Ukrajine pružena je pomoć stranoj državi".

Ukrajinski istražitelji saopštili su Janukoviču u januaru prošle godine da je osumnjičen za izdaju zbog Harkovskog pakta.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara i koristila je Crnomorsku flotu za pucanje na ukrajinske ciljeve u, kako Putin naziva "specijalnom vojnom operacijom".

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG