Linkovi

Lavov, grad koji je postao kičma ukrajinskog otpora


Od početka ruske opšte invazije 22. februara 2022, ukrajinski grad Lavov na zapadu zemlje, postao je utočište i tranzitna tačka za više od 5 miliona interno raseljenih Ukrajinaca.

Udaljen 80 kilometara od granice Ukrajine sa Poljskom, Lavov, kulturna i arhitektonska prijestonica Ukrajine, postao je centar otpora te zemlje od kako je počela opšta ruska invazija. Taj relativno bezbjedan grad sada ima glavnu ulogu kao humanitarni, vojni i izbjeglički tranzitni centar. Od 22. februara 2022, bolnica Svetog Pantelejmona, primila je stotine ranjenih.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovij kaže da je, da bi se efikasno suočila sa izazovima rata, gradska vlada odmah pretvorila ovu bolnicu u novu ustanovu pod nazivom "Nesalomiva”:

“Nakon početka ruske invazije, primili smo prvu veliku grupu, naših ranjenih, stotinu ranjenih dnevno. Shvatili smo da moramo potpuno da obnovimo naš medicinski sistem i da moramo da budemo spremni svakog dana da primimo ranjene, djecu, žene."

Sada, kaže gradonačelnik, grade sistem oko žrtava rata:

"Počeli smo izgradnju specijalnog smještaja za ranjene pripadnike vojske. Moja ideja je vrlo jednostavna. Možemo da izgradimo ekosistem čovječnosti “Nesalomivi” u Lavovu. Sledeće, delimo naše iskustvo sa ukrajinskim gradovima o tom, veoma važnom dijelu naše pobjede “

Dvoje do troje istreniranih za evakuaciju, svi noseći povrijeđene, stižu u Centar svake nedelje. Samo 2022. godine bolnički medicinski tim liječio je preko 80 hiljada pacijenata, kaže Volodimir Fedorov, zamjenik direktora za razvoj.

“Ovaj rehabilitacioni centar pruža svu pomoć, od pacijenata do naše klinike, na odeljenju za operacije, odeljenju za traume, rekonstruktivnoj hirurgiji, operacijama za opekotine, do rehabilitacije i dobijanja proteza. Cijeli ciklus rehabilitacije pokušavamo da imamo ovde", objašnjava Fedorov.

Vasil Hrizenko, poručnik Oružanih snaga Ukrajine, izgubio je nogu zbog rane od metka. Evakuisan je u Kijev na prvo liječenje i kasnije je zatražio da bude liječen u ovoj bolnici zbog dobre nege i specijalista.

“Ovde sam već dva mjeseca, vježbam mnogo, rehabilitujem se, i uskoro ću dobiti svoje proteze", kaže Hrizenko.

Mnogi interno raseljeni pojedinci koji su stigli u grad su udovice sa djecom koje su izgubile svoje domove, ili žene čiji su muževi na prvim linijama fronta. U partnerstvu sa ukrajinskim Crvenim krstom, gradska vlada Lavova je izgradila Centar za majke “Nesalomivi” da bi im obezbijedili smještaj. Majke i trudnice mogu da ostanu ovde godinu dana poslije porođaja, dobijaju medicinsku pomoć, utočište i hranu.

Marina Peleh je majka trojice dječaka iz grada Nikopolja na liniji fronta, koja je u početku otišla u Poljsku i Španiju, ali se ubrzo zatim vratila u Ukrajinu. Rodila je bebu Artema u Lavovu. Sada, kaže, njeni sinovi i ona osjećaju se ovde bezbjedno.

“Porodila sam se ovdje, djeci se sviđa ovde, imamo rijeku i igralište, ali se nadam da će se rat uskoro završiti. Nadam se da će granatiranje u Nikopolju prestati i da ću se vratiti kući", kaže ona.

Mnogi od preko dvesta hiljada ljudi koji su se privremeno smjestili u Lavovu dijele Marininu nadu. Iako su pronašli novi dom, oni još uvek žele da se vrate u svoja mjesta porijekla, čak i ako to znači obnovu njihovih života od nule.

XS
SM
MD
LG