Linkovi

Potraga za preživjelima u ukrajinskom tržnom centru, najmanje 18 poginulih


Spasioci pretražuju ruševine tržnog centra u Kremenčuku
Spasioci pretražuju ruševine tržnog centra u Kremenčuku

Vatrogasci i vojska pretražuju ruševine tržnog centra u Kremenčuku koji je Rusija bombardovala u ponedeljak. Najmanje 18 ljudi je poginulo, 25 je ranjeno, a 36 se za sada vodi kao nestalo.

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je unutra bilo oko 1.000 ljudi. Napad su osudile UN i zapadne zemlje.

Članovi porodica nestalih okupili su se u hotelu preko puta bombardovanog tržnog centra, jugoistočno od Kijeva.

Lideri Grupe 7, koji su na samitu u Njemačkoj, ocijenili su napad kao "gnusan".

"Ruski predsjednik Putin i drugi će odgovarati za ovo", navode u zajedničkom saopštenju.

Zelenski je u ponedeljak uveče, u video obraćanju, rekao da "tržni centar nije slučajno pogođen, već da su Rusi namjerno na to ciljali".

Jedna od preživjelih, Ljudmila Mikajlec, ispričala je da je sa mužem bila u kupovini, kada je eksplozija bacila u vazduh.

"Osjetila sam udare po svom tijelu, a potom kako se i cijela zgrada ruši. Pakao".

Rusija nije komentarisala udare, ali je zamjenik ambasadora pri UN, Dmitrij Polijanskij optužio Ukrajinu da upotrebljava incident kako bi izazvala dodatno sažaljenje pred samit NATO-a-

U utorak će zasjedati i Vijeće sigurnosti UN na zahtjev Ukrajine, zbog novog napada.

Teške borbe na terenu vode se i u Lisičansku, nakon što su ruske snage preuzele Sjeverodonjeck u pokušaju da zauzmu industrijsko jezgro Ukrajine - Donbas.

U Lisičansku je u ponedeljak poginulo osam civila, uključujući i dijete, a 21 osba je ranjena , kazao je guverner Luganska Serhij Gajdaj.

Ruska strana nije potvrdila napad.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG