Linkovi

Zelenski želi zakonski izjednačiti korupciju sa ratnom veleizdajom


Zelenski
Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da se korupcija može izjednačiti s izdajom i da će zatražiti od parlamenta da pooštri kazne za ljude koji su proglašeni krivima za korupciju tijekom rata.

"Postavio sam zadatak za ukrajinske zakonodavce kojima ću predložiti izjednačavanje korupcije s veleizdajom u ratno vrijeme", rekao je u televizijskom intervjuu koji je 27. avgusta podijelio na svom kanalu Telegram.

"Mislim da će ga Parlament dobiti u sljedećih sedam dana i onda je lopta u parlamentarnom dvorištu", rekao je dodavši kako razumije da to ne može trajno funkcionirati, "ali za ratno vrijeme mislim da će pomoći".

Oni koji budu proglašeni krivima moraju se suočiti s pravdom, ali "ne streljačkim vodom", rekao je.

"Ovo nije staljinizam. Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka", kazao je ukrajinski predsjednik

Zelenski je rekao da ne zna hoće li zastupnici podržati prijedlog, ali svejedno namjerava nastaviti s njim "jer Ukrajina razvija demokratsko društvo i treba sustave za zaustavljanje korupcije".

Ranije ovog mjeseca Zelenski je poduzeo korak protiv korupcije otpuštanjem svih čelnika ukrajinskih regionalnih centara za novačenje vojske.

Zelenski je 11. avgusta rekao da je revizija regrutnih centara otkrila znakove profesionalnog zlostavljanja, u rasponu od nezakonitog bogaćenja do prijevoza muškaraca koji ispunjavaju uvjete za mobilizaciju preko granice unatoč ratnoj zabrani.

"Ovaj sustav trebaju voditi ljudi koji točno znaju što je rat i zašto su cinizam i podmićivanje tijekom rata izdaja", rekao je u saopćenju.

Zamjenica premijera Irina Vereščuk također je 27. avgusta komentirala borbu protiv korupcije u Ukrajini.

"Opstanak države počinje ovisiti o sposobnosti Ukrajine da stvarno uništi korumpirane kao društvenu skupinu. Brzo se približavamo točki u kojoj ćemo biti mi ili oni", rekla je na Telegramu.

Ukrajina je na 116. mjestu od 180 zemalja, prema Indeksu percepcije korupcije Transparency Internationala za 2022.

Na ljestvici se pomaknula samo jedan stupanj u odnosu na 2021. godinu.

Zelenski je u februaru smijenio i ministra obrane Oleksija Reznikova koji se našao pod pritiskom zbog korupcijskog skandala u svom ministarstvu.

Uredbama potpisanim 17. jula smijenjena je glavna tužiteljica Irina Venediktova i Ivan Bakanov, šef Službe sigurnosti Ukrajine, poznate kao SBU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG