Linkovi

Rusija izvještava o žestokim borbama, Zelenski hvali trupe, kontraofanzivu


Ukrajina
Ukrajina

Rusija je u nedjelju izvijestila o žestokim borbama na tri dijela linije fronta u Ukrajini, dok je ukrajinski predsjednik pohvalio svoje trupe za odbijanje neprijateljskog napredovanja i rekao da njihova kontraofanziva dobro napreduje.

Procjene akcije duž fronta dugog 1.000 km napravljene su dan nakon što je afrička mirovna misija završila razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Misija nije izazvala entuzijazam ni u Moskvi ni u Kijevu.

Ujedinjene nacije su u međuvremenu optužile Moskvu da joj nije dozvolila da pruži pomoć područjima Ukrajine pod ruskom kontrolom pogođenim probijanjem velike brane koja je poplavila ogromna područja i ostavila hiljade bez krova nad glavom.

Ruski zvaničnik rekao je da je Ukrajina ponovo zauzela Piatykhatky, selo u južnoj regiji Zaporizhzhia, i da su se tamo ukopali pod vatrom ruske artiljerije.

"Neprijateljske 'talasne' ofanzive su dale rezultate, uprkos ogromnim gubicima", rekao je zvaničnik Vladimir Rogov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Rusko ministarstvo odbrane nije spomenulo Piatykhatky u svom dnevnom ažuriranju, u kojem je navelo da su njegove snage odbile ukrajinske napade u tri dijela linije fronta. Ruska grupa snaga Vostok saopštila je da Ukrajina nije uspjela zauzeti naselje.

Večernji izvještaj generalštaba ukrajinskih oružanih snaga također ne pominje Pjatihatki. Prošle sedmice Ukrajina je saopštila da je na početku svoje kontraofanzive ponovo zauzela obližnje naselje Lobkove i sela istočnije, u regionu Donjecka.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pohvalio je svoje trupe jer su "veoma efikasne u odbijanju napada" u blizini Avdiivka, jednog od žarišta u borbama na istoku Ukrajine.

Dugo očekivana ukrajinska kontraofanziva teče dobro, rekao je on u svom noćnom video obraćanju.

"Naše trupe su u pokretu: položaj po položaj, korak po korak, idemo naprijed", rekao je on.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti izvještaje s bojnog polja.

Ukrajinski zvaničnici uveli su zamračenje informacija kako bi pomogli operativnoj sigurnosti, ali kažu da je Rusija pretrpjela mnogo veće gubitke nego Ukrajina tokom svog novog napada.

Regionalni zvaničnik je rekao da su ukrajinske snage uništile rusko skladište municije u okupiranoj oblasti Herson, u sklopu višenedeljnog napora Kijeva da poremeti ruske linije snabdijevanja.

Britanski odbrambeni obavještajci rekli su da su se borbe fokusirale na Zaporožje, zapadni Donjeck i blizu Bakhmuta, koji su prošlog mjeseca zauzeli ruski plaćenici nakon najduže bitke u ratu.

"U svim ovim oblastima Ukrajina nastavlja sa ofanzivnim operacijama i napravila je mali napredak", piše na Twitteru.

Ruska odbrana je, kako se navodi, bila "relativno efikasna na jugu", pri čemu su obje strane pretrpjele velike gubitke.

PUTIN POKUŠAVA DA UVJERI RUSE

Putin, koji rijetko komentariše tok rata, dao je dvije neobično detaljne primjedbe prošle sedmice u kojima je ismijao ukrajinski pritisak i rekao da kijevske snage "nemaju šanse" uprkos tome što su nedavno opremljene zapadnim tenkovima.

Činilo se da njegovi komentari imaju za cilj da umire Ruse, skoro 16 mjeseci nakon sukoba, jer Ukrajina nastoji vratiti 18% svoje teritorije koja je ostala pod ruskom kontrolom.

Na razgovorima u Sankt Peterburgu u subotu, južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa predstavio je Putinu mirovnu inicijativu od 10 tačaka iz sedam afričkih zemalja i rekao mu da je vrijeme da Rusija i Ukrajina započnu pregovore o okončanju rata.

Putin je odgovorio optužbama koje su Ukrajina i Zapad dugo poricale i rekavši da Kijev, a ne Moskva, odbija da razgovara. Zahvalio je Ramafosi na njegovoj "plemenitoj misiji".

U svojoj video poruci, Zelenski je rekao da su razgovori u Sankt Peterburgu pokazali da je realan samo mirovni plan Ukrajine koji poziva na povlačenje svih ruskih trupa.

"Sve o čemu se razgovaralo u Rusiji bilo je o ratu, o tome kako dalje uništavati živote", rekao je on.

U Kijevu je Zelenski rekao afričkoj delegaciji - prvoj od početka rata koja je razgovarala licem u lice sa oba lidera - da će razgovori samo "zamrznuti rat".

Jaz između dvije strane dodatno je naglašen kada je Putin iskoristio ekonomski forum u petak da omalovaži Zelenskog i ponovi ciljeve "demilitarizacije" i "denacifikacije" Ukrajine, koje su Kijev i Zapad odbacili kao izgovor za invaziju.

AFRIKANCI NASTAVLJAJU

Ramaphosa je u nedjelju tvitovao da je misija bila "utjecajna i da će se njen konačni uspjeh mjeriti na osnovu cilja, a to je zaustavljanje rata". Rekao je da će Afrikanci nastaviti da razgovaraju i sa Putinom i sa Zelenskim.

Rat je uništio ukrajinske gradove, primorao milione ljudi da napuste domove i uzeo teške, ali neotkrivene žrtve među obje vojske.

Strane optužuju jedna drugu da su digla u vazduh branu električne energije Kahovka 6. juna u oblasti Herson i poplavili ogromna područja ratne zone. Rusija je zauzela Hersonsku oblast u prvim danima invazije i još uvijek kontroliše njene dijelove.

U saopćenju UN-a, koje je objavila njihova humanitarna koordinatorica za Ukrajinu, Denise Brown, navodi se da će svjetsko tijelo "nastaviti da se angažuje na traženju potrebnog pristupa" područjima pod ruskom kontrolom

"Pozivamo ruske vlasti da djeluju u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu. Pomoć se ne može uskratiti ljudima kojima je potrebna."

XS
SM
MD
LG