Linkovi

Ukrajina objavila da je oslobodila ključno naselje na jugoistoku


Ukrajinski tenk u naselju Robotine, 25. august 2023.
Ukrajinski tenk u naselju Robotine, 25. august 2023.

Ukrajina je objavila da su njene trupe oslobodile jugoistočno naselje Robotine, i da pokušavaju da prodru južnije u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga.

Naselje se nalazi u Zaporoškoj oblasti, na važnom putu prema Tokmaku, drumskom i željezničkom čvorištu koje je okupirala Rusija.

Ukrajinska vojska je prošle nedjelje saopštila da su njene snage podigle nacionalnu zastavu u mestu Robotine, ali da i dalje sprovode operacije.

Kako je rečeno, time je probijena najteža linija ruske odbrane na jugu i može da počne brže napredovanje, rekao je Reutersu prošle nedjelje komandant koji je poveo trupe u Robotine.

Uspostavljanje kontrole nad Tokmakom predstavljalo bi prekretnicu u kontranapadu ukrajinskih trupa, koje pokušavaju da se probiju južno ka Azovskom moru.

Uspjeh Ukrajine u ponovnom preuzimanju Robotine, koji Rusija nije potvrdila, uslijedio je poslije sastanka ukrajinskog vrhovnog komandanta i vojnih šefova NATO-a i potnecijalne promjene strategije Kijeva.

"Vruće" na istočnom frontu

Ukrajinske snage se bore protiv ruskih trupa i na istoku, ali je napredak tamo sporiji nego što se očekivalo - jer je ukrajinska vojska naišla na minska polja i rovove.

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar je situaciju na bojnom polju na istoku opisala kao "vruću". Ona je rekla da se ruske trupe tamo okupljaju da bi se pregrupisale.

Prema njenim riječima, ukrajinska vojska nastavlja da napreduje južno od Bahmuta.

Rusija je nastavila sa vazdušnim udarima na Ukrajinu - u noći između nedjelje i ponedjeljka u centralnoj Poltavskoj oblasti poginule su dvije osobe.

Rusija je saopštila da je oborila ukrajinski dron koji je letio ka Moskvi u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak. Letovi iznad Moskve na kratko su obustavljeni.

XS
SM
MD
LG