Linkovi

Ukrajina pozdravlja koaliciju protivvazdušne odbrane zapadnih saveznika


Protuzračni sistemi Patriot
Protuzračni sistemi Patriot

Predsjednik Volodimir Zelenski i njegov ministar odbrane pozdravili su u četvrtak formiranje "koalicije" od 20 nacija zapadnih saveznika Ukrajine za jačanje protuzračne odbrane, koja se smatra ključnim elementom u kampanji zemlje protiv ruskih snaga.

Zelenskiy je rekao da je grupa, jedna od nekoliko posvećenih specifičnim oblastima odbrane Ukrajine, formirana na virtuelnom sastanku "Ramstein grupe" na kojoj se ispituju vojne potrebe Ukrajine.

Njemačko ministarstvo odbrane ranije je objavilo formiranje grupe u objavi na X, pri čemu će Njemačka i Francuska preuzeti vodeće uloge.

„Hvala svakoj zemlji koja učestvuje u ovim naporima kako bi omogućila da naši gradovi i sela budu bolje zaštićeni od ruskih napada“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

„U ovom trenutku ne može se sve javno otkriti, ali ukrajinski vazdušni štit svakog mjeseca postaje sve jači.

Ministar odbrane Rustem Umerov je također ukazao na drugu pomoć o kojoj su se dogovorili učesnici, uključujući njemački paket protivvazdušne odbrane najavljen ove sedmice tokom posjete Kijevu ministra odbrane Borisa Pistoriusa. Također je navedeno i nizozemski paket i estonsko finansiranje za pomoć u informatičkoj tehnologiji.

Glavnokomandujući ukrajinske vojske, general Valerij Zalužnij, rekao je na Telegramu da je prvi put učestvovao na sastanku, opisujući situaciju duž fronta od 1.000 km kao "komplikovanu, ali podložnu kontroli".

Zelenskiy je dugo ukazivao na poboljšanu protuzračnu odbranu kao ključni element koji pomaže u zaštiti ukrajinskih gradova od ruskih zračnih napada - uključujući i energetsku infrastrukturu - kako se zimsko vrijeme odvija.

U različitim trenucima rata, koji se sprema da se produži do svog 21. mjeseca, Rusija je pokrenula napade na ukrajinske elektrane i drugu infrastrukturu.

Udari raketama i dronovima također su pogodili stambene blokove i druge civilne objekte, iako Rusija poriče da je ciljala civile.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG