Linkovi

Ukrajina: Najveći napad dronovima na Kijev


Posljedice ruskog napada dronom u Kijevu
Posljedice ruskog napada dronom u Kijevu

Rusija je tokom noći pokrenula talase vazdušnih napada na Kijev, što je, kako su zvaničnici rekli, najveći napad dronovima na grad od početka rata, dok se ukrajinski glavni grad spremao da proslavi godišnjicu svog osnivanja u nedelju.

Ukrajinske vazduhoplovne snage saopćile su da su oborile 52 od 54 dronova koje je lansirala Rusija, nazvavši to rekordnim napadom s dronovima 'kamikaze' iranske proizvodnje. Nije odmah bilo jasno koliko je dronova gađano iznad Kijeva.

U onome što se takođe čini prvim smrtonosnim napadom na Kijev u maju i 14. napadu ovog meseca, ruševine su ubile 41-godišnjeg muškarca, rekao je gradonačelnik Vitalij Kličko.

Napadi prije svitanja dogodili su se posljednje nedjelje u maju kada glavni grad slavi Dan Kijeva, godišnjicu njegovog zvaničnog osnivanja prije 1.541 godinu. Dan obično obilježavaju ulični sajmovi, koncerti uživo i posebne muzejske izložbe - planovi su napravljeni i ove godine, ali u manjem obimu.

"Istorija Ukrajine je dugogodišnji iritant za nesigurne Ruse", rekao je Andrij Jermak, šef kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog na svom Telegram kanalu.

Vazduhoplovstvo je na Telegramu saopštilo da je Rusija gađala vojne objekte i objekte kritične infrastrukture u centralnim regionima Ukrajine, a posebno u regionu Kijeva.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti informacije.

Uz ukrajinsku kontraofanzivu koja se nazire 15 mjeseci nakon rata, Moskva je intenzivirala zračne napade nakon gotovo dva mjeseca zatišja, ciljajući uglavnom na vojne lokaciju i zalihe. Talasi napada sada dolaze nekoliko puta sedmično.

Napadi u nedjelju uslijedili su nakon što je Kijev rekao da su borbeni sukobi ublaženi oko opkoljenog grada Bakhmuta na jugoistoku Ukrajine, mjesta najduže bitke u ratu.

Serhiy Popko, šef vojne administracije Kijeva, rekao je da je napad izveden u nekoliko talasa, a uzbuna iz vazduha trajala je više od pet sati.

"Danas je neprijatelj odlučio da 'čestita' Kijevljanima Dan Kijeva uz pomoć svojih smrtonosnih UAV-a (bespilotne letjelice)", rekao je Popko na kanalu za razmjenu poruka Telegram.

Nekoliko okruga Kijeva, daleko najvećeg ukrajinskog grada sa oko 3 miliona stanovnika, stradalo je u noćnim napadima, rekli su zvaničnici, uključujući istorijski kvart Pečerski.

Svjedoci Reutersa rekli su da je tokom uzbune za zračni napad koja je počela ubrzo poslije ponoći, mnogi ljudi stajali na svojim balkonima, uz vrištanje ofanziva usmjerenih na predsjednika Rusije Vladimira Putina i slogane "Slava protivvazdušnoj odbrani".

U zelenom okrugu Holosiivskyi u jugozapadnom dijelu Kijeva, ruševine su zapalile trospratno skladište, uništivši oko 1.000 kvadratnih metara građevinskih konstrukcija, rekao je gradonačelnik Kličko.

Požar je izbio nakon što su ostaci drona pogodili sedmospratnu nestambenu zgradu u okrugu Solomjanskij zapadno od grada. Okrug je prometno željezničko i zračno čvorište.

U okrugu Pecherskyi izbio je požar na krovu devetospratnice zbog ostataka dronova, a u okrugu Darnytskyi oštećena je radnja, objavili su zvaničnici vojne uprave Kijeva na Telegramu.

XS
SM
MD
LG