Linkovi

Ukrajina kaže da je oborila 28 ruskih dronova lansiranih tokom noći


Ukrajinski pripadnici ispaljuju projektile iz haubice prema ruskim trupama u blizini linije fronta u regiji Harkov, 24. decembar 2023.
Ukrajinski pripadnici ispaljuju projektile iz haubice prema ruskim trupama u blizini linije fronta u regiji Harkov, 24. decembar 2023.

Ukrajinska vojska saopštila je u ponedjeljak da je protivvazdušna odbrana oborila 28 od 31 drona koje je Rusija lansirala tokom napada tokom noći.

Ukrajinske zračne snage saopćile su da su dronovi uništeni u nekoliko regija, uključujući Odesu, Herson, Nikolajev i Donjeck.

Regionalni guverner Odese, Oleh Kiper, rekao je na Telegramu da je 17 dronova oboreno tamo, a da su olupine jednog drona pale i oštetile lučku infrastrukturu u Odesi.

Ukrajinska vojska je također izvijestila da je uništila dva ruska projektila.

U svom noćnom video obraćanju na Badnje veče, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da ovog Božića, drugog po redu tokom ruskog rata protiv Ukrajine, najvažnijeg elementa za ukrajinske porodice, „nije ono kakva su jela na stolu, već kakvi su ljudi za stolom. I koliko je dragocjeno imati ih u blizini.”

Zelenski je napomenuo da su se vrijednosti i želje Ukrajinaca promijenile od početka rata.

Prvi put od 1917. Ukrajina slavi Božić 25. decembra umjesto 7. januara, datuma koji slavi Rusija.

Zelenski je potpisao zakon kojim se državni praznik Božić pomjera na 25. decembar odgovor na ruski rat u Ukrajini koji je u toku. Premještanje praznika odražava još jednu ukrajinsku kulturnu promjenu u odnosu na Rusiju.

Dok i Ukrajina i Zapad poštuju gregorijanski kalendar, Rusija još uvijek slijedi julijanski kalendar za neke vjerske običaje. Promjena Kijeva je znak njegovih kontinuiranih napora da se uskladi s Evropom.

Neki materijali za ovaj izvještaj došli su od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG