Linkovi

Zelenski: Ukrajini potrebno više protivzračne odbrane da zaštiti izvoz žitarica


Na fotografiji koju je snimila i objavila pres-služba ukrajinskog predsjednika 25. novembra 2023. vide se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, premijer Ukrajine Denys Shmyhal i predsjednik Švicarske Alain Berset
Na fotografiji koju je snimila i objavila pres-služba ukrajinskog predsjednika 25. novembra 2023. vide se predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski, premijer Ukrajine Denys Shmyhal i predsjednik Švicarske Alain Berset

Ukrajini je potrebno više zračne odbrane da zaštiti svoje izvozne rute žitarica, kao i regione koji graniče sa Rusijom, rekao je predsjednik Volodimir Zelenski govoreći na međunarodnom samitu o bezbjednosti hrane u Kijevu.

"Postoji deficit protuzračne odbrane - to nije tajna", rekao je Zelenski na samitu Žito iz Ukrajine, kojem su prisustvovali visoki zvaničnici evropskih zemalja, uključujući švicarskog predsjednika Alaina Berseta i litvansku premijerku Ingridu Simonyte.

Zelenski je govorio nakon što je Rusija preko noći napala Ukrajinu sa 75 dronova, što je najveći napad dronova u ratu. Zajedničku konferenciju za štampu trojice lidera prekinula je još jedna sirena za vazdušni napad.

Zelenski je rekao da će Ukrajini njeni strani partneri snabdjeti plovila koja će pratiti konvoje teretnih brodova iz ukrajinskih luka kako bi se zajamčila njihova sigurnost.

"Imam sporazume sa nekoliko zemalja o snažnoj pratnji konvoja Ukrajinaca, ali uz upotrebu (strane) opreme", rekao je on.

Odvojeno, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je podršku u pismu Zelenskom koje je podijelila na platformi društvenih medija X, rekavši da će Komisija staviti na raspolaganje 50 miliona eura za "brze popravke i nadogradnju infrastrukture u ukrajinskim lukama".

Ukrajinski predsjednik je rekao da se Kijev nada da će riješiti nedostatak protivvazdušne odbrane novim zalihama od partnera i povećanjem sopstvenih proizvodnih kapaciteta, u čemu je, kako je rekao, postignut napredak.

"Od danas ne mogu da kažem detalje šta radimo i gdje, ali ima pomaka", rekao je on.

Ukrajina, veliki izvoznik žitarica, izvozi žito jednostranim koridorima kroz Crno more, nakon što se Rusija u julu povukla iz sporazuma koji je uz posredovanje UN-a omogućio brodovima žitarica kroz svoju blokadu.

Sadašnji ukrajinski crnomorski izvozni koridori žita svi počinju od luka u južnom ukrajinskom regionu Odese.

"Postoje određeni sistemi protivvazdušne odbrane... mi ih tražimo", rekao je Zelenski. "Već smo dobili odgovor kada će ti sistemi početi da čuvaju taj region. Jer tu su važni i koridor i ljudi."

Upitan o protestima poljskih i slovačkih kamiondžija koji su posljednjih dana blokirali veliki dio ukrajinskog cestovnog tereta, Zelenski je za problem okrivio unutrašnju politiku tih zemalja.

"Vjerujem da postoje poteškoće na granici prije svega zbog određenih političkih koraka naših susjeda", rekao je on na konferenciji za novinare nakon samita.

Zelenskiy je rekao da je uvjeren da će to pitanje biti riješeno ako se susjedima Ukrajine da "malo vremena" da se pozabave tim sporom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG