Linkovi

Ukrajina i SAD: Rusija razvija i usavršava taktike cyber napada


Ilustracija
Ilustracija

Ruske cyber operacije možda nisu uspjele da zadaju veliki udarac kog su se mnogi zapadni zvaničnici plašili poslije početka invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022, ali ukrajinski zvaničnici upozoravaju da Kremlj nije prestao sa pokušajima.

Umjesto toga, ukrajinska kontraobavještajna agencija upozorava da Rusija nastavlja da usavršava svoju taktiku dok radi na daljem uvođenju cyber operacija u svoju doktrinu ratovanja.

"Mnogo smo otporniji", rekao je Ilija Vitjuk, šef Odjeljenja za cyber bezbjednost Službe bezbjednosti Ukrajine (SBU), u četvrtak na cyber samitu u Washingtonu. "Ali problem je u tome što naš pandan, Rusija, naš neprijatelj, također stalno evoluira i traži nove načine [za napad]."

Vitjuk je upozorio da Moskva nastavlja da pokreće između 10 i 15 ozbiljnih cyber napada dnevno, od kojih mnogi pokazuju znake da su pokrenuti u koordinaciji sa raketnim udarima i drugim tradicionalnim vojnim potezima.

"Ovo nisu neki genijalni mladići u potrazi za lakim novcem", rekao je Vitiuk. "To su ljudi koji svakodnevno rade i imaju naređenja svoje vojne komande da unište Ukrajinu."

Vitjuk je rekao da je Rusija pokrenula 3.000 cyber napada na Ukrajinu ove godine, nakon što je izvela 4.500 takvih napada nakon početka svoje invazije 2022.

Pored toga, rekao je da ruski zvaničnici ciljaju Ukrajinu sa oko 1.000 kampanja dezinformacija mjesečno.

Prošlog mjeseca, na primjer, SBU je otkrila i blokirala rusku zavjeru sa malverom koji je pokušao da se infiltrira u kritične ukrajinske sisteme koristeći Android mobilne uređaje zarobljene od ukrajinskih snaga na bojnom polju.

Ruski zvaničnici rutinski poriču bilo kakvu umiješanost u cyber napade, posebno one koji su usmjereni na civilnu infrastrukturu.

Ali ruska poricanja nailaze na skepticizam na Zapadu, a posebno u Sjedinjenim Državama.

"Rusi povećavaju svoje sposobnosti i svoje napore u cyber domenu", rekao je zamenik direktora Centralne obaveštajne agecije (CIA) David Cohen, koji je govorio na istoj konferenciji u Washingtonu.

"Ovo bitka se vodi svakodnevno", dodao je Cohen, napominjući da je borba u cyber prostoru daleko od jednostrane.

"Rusi su bili na udaru dosta cyber napada koji su na njih usmjereni od strane neke vrste aktera iz privatnog sektora", rekao je on. "Bilo je napada na rusku vladu, nekih hakovanja i curenja informacija. Bilo je napada na informativni prostor u TV i radio emisijama."

I Washington i Kijev se slažu da se ukrajinska cyber odbrana drži, barem za sada.

Vitjuk, međutim, izražava oprez.

"Ovaj rat nije sprint, to je maraton", rekao je on. "Naš neprijatelj se razvija, i postoji mnogo stvari koje još treba da uradimo, i mnogo stvari koje tek treba da usvojimo da bi ova pobjeda došla brže."

Vitiuk je također upozorio da odlučnost Rusije ne treba shvatati olako, ukazujući na nalaze ukrajinskih obavještajnih službi koji pokazuju da Moskva traži načine da proširi domet svojih cyber operacija protiv Kijeva.

"Jasno vidimo da postoji nacionalni program cyber ofanzive", rekao je Vitjuk. "Sada sprovode ofanzivne [cyber] discipline u svojim visokoškolskim ustanovama pod kontrolom specijalnih službi."

"Oni počinju da uče studente kako da napadaju državne sisteme, a to je izuzetno, izuzetno opasno", rekao je on.

XS
SM
MD
LG