Linkovi

Skoro 50 evropskih lidera ističe podršku Ukrajini na samitu u Španiji


Samit u Španiji
Samit u Španiji

Gotovo 50 evropskih lidera iskoristilo je u četvrtak samit u južnom španskom gradu Granadi da naglasi da stoje uz Ukrajinu u trenutku kada se čini da je odlučnost Zapada oslabljena.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je, osim održavanja takvog jedinstva, neophodna dodatna vojna pomoć da se prebroda zima.

Uprkos političkoj, ekonomskoj i vojnoj podršci, očajnička borba da se ukrajinska teritorija oslobodi od invazijskih ruskih snaga dospjela je u ćorsokak, a Zelenski je insistirao da nije vrijeme za kolebanje pred ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom – posebno sada kada se postavljaju pitanja o kontinuirana podrška raste iu Sjedinjenim Državama.

"Evropa mora biti jaka" uprkos onome što se dešava na drugim zemljama poput Sjedinjenih Država, rekao je Zelenski, pozivajući lidere da obezbijede više sistema protivvazdušne odbrane, artiljerijskih granata, raketa dugog dometa i dronova.

Rekao je da će pobjeda ili poraz u Ukrajini odrediti sudbinu cijele Evrope. Francuski predsjednik Emmanuel Macron prihvatio je to gledište i insistirao na tome da, čak i ako je američki predsjednik Joe Biden ove sedmice uvjerio sve da je opredijeljenost Washingtona i dalje jaka, Evropa je prije svega treba djelovati.

"Čak i ako imamo sreće da imamo tako posvećenog američkog partnera, mi sami moramo biti potpuno posvećeni, jer je ovo u našem neposrednom susjedstvu", rekao je Macron.

Ipak, čak i ako je Evropska unija obećala u četvrtak da će nastaviti svoju podršku Kijevu, ona nikada ne bi mogla zamijeniti doprinos Washingtona ako pomoć prestane, rekao je visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell. "Svakako možemo više. Ali SAD su nešto nezamjenjivo za podršku Ukrajine."

Podrška iz Evrope postala je sve važnija nakon što je američki Kongres žurno poslao Bidenu zakone tokom vikenda koji su zadržali finansiranje savezne vlade, ali su zaustavili milijarde dolara za finansiranje ukrajinskih ratnih napora koje je Bijela kuća energično podržala.

Biden je u utorak pozvao svjetske sile da koordiniraju po pitanju Ukrajine u vrijeme kada frakcija republikanaca dovodi u pitanje budućnost njene pomoći koja želi da odsiječe novac Kijevu.

"Svi gledaju na situaciju sa očigledno puno budnosti", rekao je Macron.

Izbori proteklog vikenda u Slovačkoj, gdje je proruski kandidat Robert Fico bio veliki pobjednik, i stalna neposlušnost Mađarske da u potpunosti podrži Ukrajinu bacili su sve veću sjenu na opredijeljenost Evrope. To se posebno odnosi na Evropsku uniju, gdje je za mnoge odluke o Ukrajini potrebna jednoglasnost između 27 članica bloka.

U Slovačkoj je početkom ove sedmice predsjednica odbila plan privremene vlade njene zemlje da pošalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini, rekavši da ona nema ovlaštenja i da stranke koje se protive takvoj podršci pregovaraju o formiranju vlade nakon prošlosedmičnih izbora.

"Glavni izazov koji imamo", rekao je Zelenski, "je da sačuvamo jedinstvo u Evropi".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG