Linkovi

Izvodi li Ukrajina kampanju sabotaža unutar Rusije?


Na fotografiji iz anonimnog izvora, vide se plamen i dim kako se dižu iz skladišta nafte u Brjansku, Rusija, 25. aprila 2022.
Na fotografiji iz anonimnog izvora, vide se plamen i dim kako se dižu iz skladišta nafte u Brjansku, Rusija, 25. aprila 2022.

Smrtonosni požar na institutu za istraživanje svemira u Tveru, sjeverozapadno od Moskve. Još jedan požar u fabrici municije u Permu, više od 1100 kilometara istočno. Požari u dva odvojena skladišta nafte u Brjansku, blizu Bjelorusije.

Slučajnosti ili znak da Ukrajinci ili njihove pristalice pokreću kampanju sabotaže unutar Rusije kako bi kaznili Moskvu zbog invazije na njihovu zemlju?

Od požara u Centralnom istraživačkom institutu Vazdušno-kosmičkih odbrambenih snaga u Tveru 21. aprila, u kojem je poginulo najmanje 17 ljudi, na društvenim mrežama ispraćen je svaki izvještaj o požaru negdje u Rusiji – posebno na osjetljivoj lokaciji – kao znak da zemlja je pod tajnim napadom.

Niko ne preuzima odgovornost, ali analitičari kažu da barem neki od incidenata, posebno oni u Brjansku, ukazuju na moguće napore Kijeva da dovede rat do svojih napadača.

U postu na Telegramu, Mihajlo Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, nazvao je požare "božanskom intervencijom".

"Velika skladišta goriva periodično gore... iz različitih razloga", napisao je on. "Karma je surova stvar".

"Ne poričemo"

U ogromnoj zemlji kao što je Rusija, požar u udaljenoj fabrici ili zgradi obično ne bi bio posebno upadljiv događaj.

Ali otkako su ruske snage izvršile invaziju na Ukrajinu 24. februara, više desetina požara koje su zabilježili ljudi koji dokumentuju rat privuklo je ogromnu pažnju na društvenim mrežama.

Čak i požari krajem prošlog mjeseca na dalekom istoku Rusije – u vazdušnoj bazi sjeverno od Vladivostoka i u fabrici uglja na Sahalinu – izazvali su sumnje.

U srijedu je veliki požar pogodio fabriku hemikalija u Dzeržinsku, istočno od Moskve.

"Ruski saboteri protiv Putina nastavljaju svoj herojski rad", rekao je Igor Suško, ukrajinski vozač trka koji redovno na Twitteru objavljuje fotografije i video zapise navodnih akata sabotaže unutar Rusije – ali ne nudi dokaze da su namjerno izazvane.

Drugi savjetnik Zelenskog, Oleksej Arestovič, bio je jednako misteriozan u izjavi za The New York Times, napominjući da Izrael nikada ne priznaje svoje tajne napade i ubistva.

"Ne potvrđujemo i ne poričemo", rekao je on.

Dio strategije?

Ratni analitičari vjeruju da je pakao u Brjansku, koji je pogodio postrojenja koja šalju naftu u Evropu, namjeran i povezan sa ratom.

Anonimni analitičari koji stoje iza "Ukraine Weapons Tracker", naloga na Twitteru koji objavljuje detaljne postove sa pratećim video zapisima napada obje strane, rekli su da su dobili "pouzdane" informacije da su požari u Brjansku rezultat napada ukrajinskih bespilotnih letjelica "Bajraktar".

"Ako je tačna, onda ova priča ponovo pokazuje sposobnost ukrajinskih snaga da izvedu udare na ruskoj teritoriji koristeći sredstva dugog dometa", napisali su oni.

"Mislim da je to vjerovatno bio ukrajinski napad, ali ne možemo biti sigurni", rekao je Rob Li, još jedan ratni analitičar, za Guardian.

Tome su dodali i brojna očigledna granatiranja iz helikoptera i dronova i evidentna djela sabotaže infrastrukture u Kursku i Belgorodskoj oblasti na ukrajinskoj granici, u blizini borbi.

Guverneri Belgoroda i Kurska krivili su za požare i uništavanje infrastrukture kao što su željeznički mostovi sabotere i napadače iz Ukrajine.

Napad 1. aprila na skladište goriva u Belgorodu, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu, rezultat je "vazdušnog udara dva helikoptera oružanih snaga Ukrajine, koji su na maloj visini ušli na teritoriju Rusije".

"Nema ničeg što bi potvrdilo ukrajinsku sabotažu, osim činjenice da je izgledalo da su mnogi požari pogodili strateške/vojne ciljeve", rekao je Filips O'Brajen, profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endruz u Škotskoj.

Takvi napadi "svakako izgledaju kao dio njihove strategije", rekao je on.

Zvaničnici Pentagona su rekli da su ruske snage unutar Ukrajine sputane slabim lancima snabdijevanja, a napadi na njihovu infrastrukturu bi dodatno uticali na njihove ratne napore.

Ali američki zvaničnici nisu htjeli da komentarišu da li, dublje u Rusiji, postoji aktivna kampanja sabotaže pogađanja ciljeva koji nisu tako direktno povezani sa invazijom.

XS
SM
MD
LG