Linkovi

SAD zgrožene reakcijom ukrajinskih vlasti


Stotine ukrajinskih policajaca krenulo je rano jutros da rastjeruje demonstracije u prijstonici, Kijevu. Prilikom uklanjanja barikada na centralnom trgu policija se sukobila sa demonstrantima koji već danima na ulicama Kijeva negoduju zbog odluke predsjednika Viktora Janukoviča da proces približavanja Ukrajine Evropskoj uniji obustavi i okrene se partnerstvu sa Rusijom.

Stejt dipartment je odmah izdao saopštenje koje je potpisao lično državni sekretar Džon Keri i u kojem se navodi da su SAD zgrožene akcijom Ukrajinskioh vlasti koje su umjesto poštovanja demokratskih prava i ljudskog dostojanstva nastupile buldozerima i policijom.

"Respekt demokratskih principa, uključujući slobodu okupljanja fundamentalan je u pristupu SAD prema Ukrajini. Riječ je o univerzalnim, a ne samo Američkim vrijednostima", objavio je Keri pozivajući na uzdržanost i zaštitu ljudskih života.

Policijska akcija uslijedila je dan pošto je Evropski komesar za spoljnu politiku EU, Ketrin Ešton razgovarala u Kijevu sa predsjednikom Janukovičem i potom obišla i demonstrante na trgu. Na Facebook stranici, Eštonova je objavila da žali što je policija upotrijebila silu da bi rasturila demonstracije.

"Bila sam s vama na Majdanu (trg Nezavisnosti u Kijevu) i bila impresionirana odlučnošću Ukrainaca da demonstriraju u ime evropske perspektive svoje države”.

Uz Ketrin Ešton, sastancima u Kijevu prisustvovala je i Viktorija Njuland, funkcionerka Stejt Dipartmenta zadužena za Evroaziju.
XS
SM
MD
LG