Linkovi

Ukrajina demantuje ruske optužbe o pokušaju atentata na Putina 


Građani na praznom Crvenom trgu, koji je zatvoren zbog priprema za paradu na Dan pobjede, 3. maj 2023. (Foto: AP)
Građani na praznom Crvenom trgu, koji je zatvoren zbog priprema za paradu na Dan pobjede, 3. maj 2023. (Foto: AP)

Rusija je u srijedu optužila Ukrajinu da je tokom noći napala Kremlj dronovima, u neuspješnom pokušaju da ubije predsjednika Vladimira Putina.

Ukrajinske vlasti su demantovale saopštenje Moskve, koje predstavlja najdramatičniju optužbu protiv Kijeva koju je Rusija iznijela od kada je izvršila invaziju na susjednu zemlju prije više od 14 mjeseci.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika saopštio je da Ukrajina "nije imala nikakve veze sa napadom dronovima na Kremlj". Šef američke diplomatije Antony Blinken kaže da nema potvrdu ruskih tvrdnji.

Ruska vlada je saopštila da su u navodnom napadu na Putinovu rezidenciju u Kremlju upotrijebljena dva drona, ali da ih je onesposobila ruska odbrana za elektronsko ratovanje.

Rusija zadržava pravo da odgovori na ovaj pokušaj ubistva - dodaje se u saopštenju Kremlja, što nagoviještava da bi Moskva mogla da upotrijebi navodni incident da opravda dalju eskalaciju u svom ratu sa Ukrajinom.

Fotografija sa video snimka na kome se vidi kako leteći objekat ekpslodirao iznad Kremlja tokom navodnog napada ukrajinskim dronom u Moskvi, 3. maja 2023.
Fotografija sa video snimka na kome se vidi kako leteći objekat ekpslodirao iznad Kremlja tokom navodnog napada ukrajinskim dronom u Moskvi, 3. maja 2023.

"Dvije bespilotne letjelice su napale Kremlj. U akciji ruske vojske i specijalnih službi, uz primjenu radarskih sistema, letjelice su onesposobljene", saopšteno je iz Kremlja.

"Smatramo da je to bio planirani teroristički čin i pokušaj ubistva predsjednika, izvršen uoči Dana pobjede i parade na 9. maj, na kojoj je planirano i prisustvo stranih gostiju", saopšteno je.

Baza, kanal na Telegramu povezan sa ruskim agencijama za sprovođenje zakona, objavio je video snimak na kome se vidi leteći objekat kako se približava kupoli zgrade Senata u okviru kompleksa Kremlja, iznad Crvenog trga, i kako eksplodira neposredno prije nego što je stigao do zgrade. Agencija Reuters nije mogla da nezavisno potvrdi da je video autentičan.

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin

Na drugom video snimku koji cirkuliše po ruskim društvenim mrežama po svemu sudeći se vidi dim iznad Kremlja poslije navodnog napada. Video je objavljen u ranim jutarnjim satima u grupi stanovnika dijela Moskve preko puta reke i Kremlja, a prenijeli su ga ruski mediji, uključujući kanal vojnog portala Zvezda na Telegramu.

U saopštenju ruske administracije, navodi se da su djelići dronova rasuti po kompleksu Kremlja ali da nije bilo žrtava i nije nanijeta materijalna šteta.

Novinska agencija RIA navodi da Putin nije bio u Kremlju u to vrijeme i da u srijedu radi iz svoje rezidencije Novo Ogarjovo nadomak Moskve.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak je u odgovoru agenciji Reuters naveo da Ukrajina nije imala nikakve veze sa napadom dronovima: "Ne napadamo Kremlj zato što, prije svega, to nemam nikakvu vojnu svrhu."

Podoljak je dodao: "Po meni je apsolutno očigledno da su izvještaji o napadu na Kremlj i paralelno navodno hapšenje ukrajinskih sabotera na Krimu jasno nagovještava pripreme za veliku rusku terorističku provokaciju koja će se dogoditi narednih dana."

Moćni predsjedavajući donjeg doma ruske skupštine, Vjačeslav Volodin, objavio je saopštenje zahtijevajući da se "upotrebi oružje koje može da zaustavi i uništi teroristički režim u Kijevu."

Margarita Simonjan, šefica državne televizije RT, napisala je na Telegramu: "Možda će sada stvari sada zaista početi da se odvijaju?"

Blinken: Nemamo potvrdu optužbi Rusije

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je da ne može da potvrdi optužbu Rusije da je Ukrajina pokušala da izvrši atentat na ruskog predsjednika Vladimira Putina ali da bi sve informacije koje dolaze iz Kremlja uzeo "sa velikom rezervom".

Na pitanje da li bi Sjedinjene Države kritikovale Ukrajinu ako je odlučila da uzvrati udarac na ruskoj teritoriji, Blinken je izjavio da Ukrajina sama donosi odluke o tome kako da se brani.

XS
SM
MD
LG