Linkovi

Ukrajina uhapsila oligarha zbog prevare i pranja novca


Ukrajinski poslovni tajkun i jedan od najistaknutijih milijardera u zemlji Ihor Kolomojski stigao je na sud u Kijevu, 2. septembar 2023.
Ukrajinski poslovni tajkun i jedan od najistaknutijih milijardera u zemlji Ihor Kolomojski stigao je na sud u Kijevu, 2. septembar 2023.

Jedan od najbogatijih ljudi Ukrajine priveden je u subotu zbog sumnje na prevaru i pranje novca. Hapšenje Ihora Kolomojskog dolazi u trenutku kada Kijev pokušava da pokaže napredak u svom ratnom suzbijanju korupcije.

Ukrajinski sud odredio je kauciju Kolomojskog na 14 miliona dolara, ali su njegovi advokati rekli da neće platiti kauciju, javio je Radio Liberty. Umjesto toga ostaće u pritvoru dva mjeseca dok se žali na odluku, čiju zakonitost dovodi u pitanje.

Kolomojskog su sankcionisale SAD. 2021. godine "zbog umiješanosti u značajnu korupciju". SAD sumnja da su Kolomojski i partner prali novac preko Sjedinjenih Država, što Kolomojski negira.

Podržao je tadašnjeg kandidata Volodimira Zelenskog tokom predsjedničkih izbora u Ukrajini 2019.

U svom noćnom video obraćanju u subotu, predsjednik Zelenski je zahvalio "ukrajinskim službenicima za provođenje zakona na njihovoj odlučnosti da dovedu do pravednog ishoda svaki od slučajeva koji su decenijama sputavani".

Zelenski je stavio kao prioritet razbijanje korupcija i nezakonitih finansijskih poslova među zvaničnicima i poslovnim ljudima s dobrim vezama. Kolomojski, jedan od ukrajinskih oligarha milijardera, najistaknutija je ličnost koja je postala meta. Zelenski pokušava izjednačiti ratnu korupciju s izdajom.

Bijela kuća je primijetila napredak koji je Ukrajina postigla u borbi protiv korupcije i očuvanju autonomije ključnih vladinih institucija.

Na sastanku sa delegacijom čelnika ukrajinskih institucija za borbu protiv korupcije u petak, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan podvukao je vitalni značaj nezavisnih, nepristrasnih institucija za provođenje zakona i pravosuđa za svako demokratsko društvo.

On je također ponovio čvrstu podršku Washingtona reformama protiv korupcije u Ukrajini i "hrabroj odbrani svoje demokratije Ukrajine od ruske agresije".

Neke informacije su pristigle od AP-a, Reutersa i AFP-a.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG