Linkovi

Ukrajina bijesna zbog ruskog predsjedavanja Vijećem sigurnosti UN-a


Buča, Ukrajina
Buča, Ukrajina

Rusija, čiji je lider optužen za ratne zločine, preuzela je u subotu predsjedavanje Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda što je izazvalo bijes u Ukrajini, a predsjednik Volodimir Zelenski je to nazvao apsurdnim i destruktivnim potezom.

Posljednji put Rusija je držala rotirajuće predsjedništvo tijela odgovornog za održavanje mira i borbu protiv akata međunarodne agresije u februaru 2022. godine kada su moskovske trupe pokrenule invaziju na Ukrajinu u punom obimu.

"Nažalost, imamo neke očigledno apsurdne i destruktivne vijesti", rekao je Zelenski u svom dnevnom video obraćanju, dodajući da je u petak u ruskom granatiranju ubijen petomjesečni dječak.

"U isto vrijeme Rusija predsjedava Vijećem sigurnosti UN-a. Teško je zamisliti išta što više dokazuje potpunu propast takvih institucija", rekao je on.

Predsjedništvo se rotira po abecednom redu svakog mjeseca među 15 članova. Iako je uglavnom proceduralna, Kremlj i drugi ruski zvaničnici obećali su da će u toj ulozi "koristiti sva svoja prava".

Sjedinjene Države su u četvrtak pozvale Rusiju da se "ponaša profesionalno" kada preuzme tu ulogu, rekavši da ne postoji način da se Moskva blokira sa tog položaja.

U martu je Međunarodni krivični sud (ICC) - međunarodno pravosudno tijelo koje nije povezano s UN - izdao nalog za hapšenje predsjednika Vladimira Putina i njegovog povjerenika za prava djece, optužujući ih za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotine djece iz Ukrajine .

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba nazvao je rusko predsjedavanje Vijećem sigurnosti "šamarom u lice međunarodnoj zajednici". Zelenskiy je rekao da je vrijeme za generalnu reviziju globalnih institucija, uključujući Vijeće sigurnosti.

"Reforma je očigledno neophodna kako bi se spriječila teroristička država - i svaka druga država koja želi biti terorista - da uništi mir", rekao je on.

Nakon otprilike 400 dana rata, koji je ubio hiljade, uništio ukrajinske gradove i otjerao milione civila u bijeg, Rusija nastavlja da preuzima dijelove zemlje, nastavljajući sa svojim napadom na istoku.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG