Linkovi

Ukrajina: Šta se dešava sa zarobljenicima na obje sukobljene strane?!


„Gurnuli su me u jamu i počeli zatrpavati zemljom, živog zakopavati. Bio sam poptuno zatrpan. Nisam mogao disati i izgubio sam svijest."

Amnesty International, međunardodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, upozorava na brojne dokaze o ratnim zločinima koji se dešavaju u istočnim dijelovima Ukrajine unatoč privremenom primirju dogovorenom između ukrajinskih i proukrajinskih snaga i pro-ruskih separatista i pobunjenika. Aktivisti i predstavnici Amnesty Internationala razgovarali su sa više od 30 zarobljenika s obje sukobljene strane i svi do jednog govorili su o mučenjima i torturama vršenim nad njima. Zarobljenici su, kako tvrde, bili premlaćivani, lomljene su im kosti, podvrgavani su elektro-šokovima, vješani o plafone, držani budnima danima, zastrašivani fingiranim strijeljanjima....

Jedan od njih, Dmitri Dirijavka, pro-ruski separatist kojeg su zarobili pripadnici pro-ukrajinske milicije Pravi sektor, predstavnicima Amnesty Internationala je rekao:

"Odveli su me u Slovjansk, doveli do duboke jame, stavili vreću na glavu i pucali. Metak je prošao kroz vreću pored same glave. Onda su me gurnuli u jamu i počeli me zatrpavati zemljom, živog zakopavati. Bio sam poptuno zatrpan. Nisam mogao disati i izgubio sam svijest."

Taj zarobljenik je, ipak, na vrijeme izvučen ispod nabacane zemlje i prebačen u ukrajinski državni zatvor gdje je mučenja nastavljeno:

"Tukli su me, zahtijevali da priznam raznorazne stvari, da potpišem da sam učestvovao u egzekucijama civila, da sam pljačkao, orobljavao građane.... Ništa od toga nisam htio potpisati."

Mučenja i torture nad zarobljenicima na obje strane različito su motivirani, ističe predstavnica Amnesty Internationala Joane Mariner:

"Od zarobljenika je traženo da otkriju gdje je sakriveno oružje, ko su im zapovjednici, da otkrivaju i druge obavještajne podatke. U više slučajeva, od zarobljenika koje su uhvatli i držali pripadnici pro-ukrajinske milicije Pravi sektor, batinjanjem su iznuđivane sigurnosne šifre i kodovi bankovnih računa i kreditnih kartica.... Motivi zlostavljana su i osveta i odmazda."

Ukrajinske zvanične vlasti nisu, kako se čini, voljne istraživati navode o mučenjima i torturama nad zarobljenim separatistima, kaže Joane Mariner i dodaje:

"Ako bi bili izvođeni pred sudije, čak i sa modricama po licu i tijelu i izbijenih zuba, sudije ne bi naredile provođenje istrage o tome što im se desilo."

Prema tvrdnjama Amensty Internationala pro-ruski separatisti ubili su nedavno, istovremeno kao grupu, najmanje osam pro-ukrajinskih boraca. Ni na optužbe za taj zločin, ni na navode o mučenjima i torturama nad zarobljenim pro-ruskim separistima nijedna strana nije reagirala. Amnesty International poziva Ujedinjene narode da u Ukrajinu hitno pošalju misiju koja će utvrditi šta se dešava i kako se postupa sa zarobljenicima na obje sukobljene strane.

Ukrajina: Šta se dešava sa zarobljenicima na obje sukobljene strane?!
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:56 0:00

XS
SM
MD
LG