Linkovi

Ukrajina: Nade u miran sporazum sve tanje, a tenzije u regionu samo rastu


Pro-Ruski militanti, grad Kostyantynivka, April 28, 2014.
Pro-Ruski militanti, grad Kostyantynivka, April 28, 2014.
Gradonačelnik drugog po veličini grada u Ukrajini, Harkiva , Hennady Kernes , teško je ranjen pucnjem iz snajperskog oružja.

Gradonačelniku je neidentificirani napadač pucao u ledja.

Gradonačelnik Harkiva se protivio pro-zapadnim prosvjedima u Kijevu nakon kojih je svrgnut bivši predsjednik Ukrajine Viktor Yanukovych, ali je kasnije izjavio da ne podržava pro-ruske separatiste koji pozivaju na neovisnost istoka Ukrajine.
Zvaničnici Harkiva kažu da se gospodin Kernes bori za život.

U medjuvremenu su pro- ruski pobunjenici preuzeli kontrolu nad vladinim zgradama u gradu Kostyantynivka. U još deset gradova na istoku Ukrajine su vladine zgrade pod kontrolom separatista, koji zahtijevaju odvajanje tog dijela Ukrajine referendumom.

Na stotine separatista okupilo se juče u istočnoukrajinskom gradu Donjetsku, a druga, manja grupa sastala se sa ruskim milijarderom i Putinovim oponentom.

Separatistička organizacija nazvana Donjetska Narodna Republika organizirala je skup koji je privukao nekoliko stotina njihovih pristalica. Početkom aprila ova grupa je zauzela dvije vladine zgrade, a planira i organizovanje referenduma o nezavisnosti, istovjetnog nedavnom glasanju na Krimu, kojeg je Rusija iskoristila kao opravdanje za aneksiju tog područja.

Mnogi od onih koji su prisustvovali ovom skupu kažu da ne vjeruju pro-zapadnoj vladi koja je u Kijevu došla na vlast nakon zbacivanja predsjednika Viktora Yanukovycha. Elena Gavrilina je učiteljica u Donjetsku.

Želimo organizirati referendum da iskažemo otpor prema našoj ilegalnoj vladi, prema ilegalnoj vlasti. Narod je veoma, veoma ljut.

Separatisti su, nešto kasnije, zauzeli i Donjetsku regionalnu TV stanicu.

U obližnjem Slovyansku, grupa posmatrača OSCE-a, pritvorena je od strane pobunjenika.

Ukrajinska vojska je pojačala svoje prisustvo u regionu, a Rusija je blizu ukrajinske granice nagomilala hiljade vojnika.

Pristalica donjetskih separatista, Dmitri Litvinov, kaže da ih brinu ukrajinske trupe, ali da bi rado vidjeli ruske…

Brinu nas zato što su sa ukrajinske strane. Rusi su naša krv, naš narod. I mi smo Rusi, Donjetsk je ruski grad.

Takodje u Donjetsku, manja grupa stanovnika koji žele da Ukrajina ostane ujedinjena, sastala se sa ruskim milijarderom Mikhailom Khodorovskim, dugotrajnim Putinovim oponentom, koji im je rekao da u Rusiji moraju dati na znanje da će skupo platiti ako interveniraju u regionu.

Pitate me da li ruska elita shvata da će otpor ruskim trupama biti snažan, i odgovor je: ne!. Oni to ne razumiju.., kazao je Khodorkovski.

Nade u miran sporazum sve su tanje, a tenzije u regionu samo rastu.
XS
SM
MD
LG