Linkovi

Ukrajina: Prva intervencija državnih oružanih snaga


Nakon sukoba sa pro-ruskim militantima ukrajinske snage su preuzele kontrolu nad aerodromom nedaleko od Kramatorska. Broj žrtva u tom sukobu za sada je neizvjestan.


Ukrajinske vojne snage poduzele su, po prvi put do sada, napad na naoružane pro-ruske separatiste. Bijela kuća intervenciju ukrajinskih oružanih snaga ocjenjuje i potrebnom i odmjerenom, a Moskva neustavnom. U najkraćem, tenzije na ukrajinskom istoku rastu i lako su mogući novi i mnogo žešći sukobi ukrajinskih snaga i dobro naoružanih pro-ruskih separatista.

Cilj prve oružane intervencije oružanih snaga Ukrajine bio je aerodrom u blizini grada Kramatorsk. Nakon intenzivnog oružanog sukoba sa pro-ruskim militantima ukrajinske snage su preuzele kontrolu nad aerodromom. Broj žrtva u tom sukobu za sada je neizvjestan.

Situacija u Slavjansku, gradu kojeg kontrolira dobro naoružana pro-ruska milicija, je drugačija. U grad su ušla brojna oklopna vozila koja su pro-ruski stanovnici tog grada srdačno pozdravljali. Vojnici koji su pristigli na tim vozilima tvrde da su ukrajinski vojnici koji su prešli na pro-rusku, separatističku stranu.

Jedan od separatista kaže:

"Ukrajinski vojnici prelaze na našu stranu, na stranu naroda. Pogledajte koliko nas je u armiji odbrane Donbasa."

Oleksij, jedan od stanovnika Slavjanska, dodaje:

"Mi smo izašli na ulice zbog nas samih, zbog našeg tla... Koga će da ubija ukrajinska nacionalna garda? Teroriste? Piše li mi na čelu da sam terorista?

I u Donjecku, regionalnom središtu nemirnog ukrajinskog istoka, mnogi građani osuđuju vojnu intervenciju ukrajinskih snaga. Gradom odjekuju zvuci vojnih pjesama iz vremena bivšeg Sovjetskog Saveza. Barikade na brojnim mjestima nagovještavaju neizvjesnu, zastrašujuću budućnost.

Tamara, jedna od stanovnica Donjecka, kaže:

"Približava se dan kada će biti jasno da ne možemo više živjeti zajedno. Prešli smo liniju nakon koje se više ne možemo ujediniti. Bojim se da nam čak ni referendum neće pomoći."

U Kijevu predsjednik ukrajinske vlade Arsenij Jacenjuk je još jednom ponovio da Rusija podstiče i podržava separatistički pokret u gradovima na istoku Ukrajine i posebno istakao:

"Rusija ima novi izvoz. Uz naftu i gas, sada u Ukrajinu izvozi i terorizam. Samo jedna država, a to je Rusija, ne vidi da ruske i pro-ruske grupe teroriziraju Ukrajinu."

Takođe u Kijevu, kandidatkinja za predsjednicu Ukrajine Julija Timošenko je saopštila:

"Danas smo najavili stvaranje širokog, nacionalnog pokreta otpora protiv ruske agresije. Cilj nam je ujediniti sve Ukrajince koji žele pružiti otpor Kremlju i pobijediti za dobrobit naše djece i Ukrajine."

Ukrajinska vlada smatra da je odmjerena vojna intervencija jedini način da spriječi, da nakon Krima, Moskva aneksira i druga područja uz granicu sa Rusijom. Mnogi drugi strahuju da bi oružano slamanje pro-ruskih separatista Rusija mogla iskoristiti kao opravdanje za vojnu invaziju na donjecki region. Moskva još uvijek demantira umiješanost u ukrajinsku krizu i ističe da je na pomolu građanski rat u Ukrajini.

Govoreći na konferenciji za novinare o odnosu NATO saveza prema posljednjim dešavanjima u istočnim dijelovim Ukrajine generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Rasmussen danas je u Briselu istakao:

"Dogovorili smo se, ministri odbrane zemalja članica, o mjerama jačanja kolektivne odbrane. Imaćemo više aviona u zraku, više brodova na morima i veću spremnost na tlu."

U NATO savezu još uvijek vjeruju da je političko rješenje jedini pravi odgovor na ukrajinsku krizu i pozivaju Rusiju da bude dio tog odgovora. Takvu mogućnost Moskva će imati tokom sutrašnjeg susreta visokih zvaničnika Evropske unije, Ukrajine, Rusije i Sjedinjenih Država u Ženevi.
Ukrajina: Prva intervencija državnih oružanih snaga
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:06 0:00
XS
SM
MD
LG