Linkovi

Pet mrtvih na istoku Ukrajine, strahovi rastu od direktnog sukoba dvije države


Napetosti su sve veće u Ukrajini , posebno nakon što su ukrajinske snage napale pro-ruske pobunjenike u gradu Slovyansku. Sada se separatističke grupe u gradovima na istoku Ukrajine spremaju na nove napade, dok su se neke od pobunjeničkih grupa odlučile da razmontiraju barikade upravo kako bi izbjegle vojne sukobe.

Ukrajinski vojnici su se sukobili s militantima u gradu Slovyansku kojeg drže separatisti, par dana nakon što je ukrajinski predsjednik Oleksandr Turchynov naredio da se obnoive vojne operacije na istoku zemlje.

Zvaničnik ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Stanislav Rechynskyi je potvrdio da je pet pobunjenika ubijeno u sukobima.

"Najnovije informacije što se tiče pucnjave u Slovyansku govore da su anti-terorističke snage uništile tri kontrolne tačke koje su držali separatisti. Pet terorista je ubijeno, a s naše strane je jedna žrtva, i još uvijek ne znamo da li je ranjen ili je poginuo. Operacije se nastavljaju., kazao je Rechynskyi.

Ukrajina je povećala svoju vojnu prisutnost u u blizini grada Donetska .
Nekoliko kilometara dalje pro-ruski prosvjednici drže jednu kontrolnu tačku.

U gradu Makiivka, jedna pro-ruska grupa je razmontirala barikade koje je ranije bila postavila ispred gradske vijećnice. Grupa i dalje ima prisutnost u samoj zgradi, ali je lokalnim zvaničnicima dozvoljen povratak u zgradu. Jedan od članova grupe, Sergei Novakovski, kaže da je okupacija zgrade jednostavno mirni prosvjed.

“Sami smo porušili barikadu, jer nam barikade ne mogu spasiti. Osim toga, nismo naoružani. Mi smo mirni gradjani i mirno prosvjedujemo protiv nasilnog ponašanja ukrajinske vlade.

U gradu Gorlivka, naoružane para vojne snage iza barikada drže kontrolu nad lokalnom policijskom stanicom.Glasnogovornik te grupe je odbio zahtjev Glasa Amerike za intervjuom, rekavši kako ne vidi koristi od razgovora s medijima za sada.

U gradu Mariupolu,ukrajinske snage kažu da nema žrtava nakon što su istjerali pro-ruske prosvjednike iz gradske vijećnice, koju su ovi držali više od nedjelju dana.

Rusija je takodjer najavila da počinje vojne vježbe u blizini ukrajinske granice, što istinski povećava brige da bi moglo doći do direktnih sukoba izmedju vojski dvaju zemalja.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je vojne poteze vlade u Kijevu nazvao zločinom. Govoreći na javnom forumu u St.Petersburgu, on je rekao da, ukoliko je ukrajinska vlada doista započela koristiti vojsku protiv stanovništa unutar zemlje, onda se radi o veoma ozbiljnom zločinu protiv vlastitog naroda.
Pet mrtvih na istoku Ukrajine, raste strah od direktnog sukoba dvije države
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00
XS
SM
MD
LG