Linkovi

Ukrajinski premijer: Zemlja je na ivici katastrofe!


Ukrajinski premijer Arseniy Yatsenyuk je izjavio da je zemlja na ivici katastrofe, i ujedno pozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuce svoje trupe iz Ukrajine.

Govoreci za strane novinare u Kijevu, on je rekao:

"Dosli smo tzv. crvenog stanja. Ovo vise nije prijetnja - ovo je fakticka objava rata mojoj zemlji. Pozivamo predsjednika Putina da povuce svoje vojsne snage, i da se pridrzava medjunarodnih obaveza kao i bilateralnih i viselateralnih sporazuma koji su potpisani izmedju Ukrajine i Rusije."


Celnik ukrajinske sluzbe nacionalne sigurnosti i obrambenog vijeca Andriy Parubiy je naredio ministarstvu obrane da pozove sve one koje vojska sada treba, diljem Ukrajine. On je dodao da je cilj mobilizacije obezbijediti sigurnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Parubiy je takodjer rekao da je ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine naredjeno da trazi britansku i americku pomoc kako bi se garantirala sigurnost Ukrajine.

U medjuvremenu je Ukrajina povukla plovila svoje obalne straze iz dvije krimske luke i postavila ih u druge baze na Crnom Moru. Ovaj potez je znak da ruske snage privode kraju zauzimanje poluotoka.

Putin je objavio da ima pravo na invaziju Ukrajine kako bi zastitio tamosnje ruske drzavljane.

Americki predsjednik Barack Obama je obavio 90-minutni telefonski razgovor sa Putinom kako bi izrazio duboku americku zabrinutost situacijom. Izvjestava se da je predsjednik Obama kazao svom ruskom kolegi da je jasno da je Rusija narusila ukrajinski suverenitet i prekrsila medjunarodni zakon.

Gospodin Obama je takodjer rekao da Sjedinjene Drzave suspendiraju sudjelovanje na sastancima koji su dio priprema za ekonomski summiy G 8 u Sochiju u junu.

Generalni sekretar NATO saveza Anders Fogh Ramussen je porucio Moskvi da prijeti miru u Evropi, i dodao da NATO savez podrzava pravo Ukrajine da odredjuje svoju buducnost. Ukrajina, medjutim nije clanica NATO i stoga ne postoji obaveza zemalja sjeverno - atlantskog saveza da joj vojno pomognu.
XS
SM
MD
LG